Het syndroom van Cushing is een hormoonziekte. Door deze ziekte maakt de hond teveel van het stresshormoon cortisol aan waardoor hij of zij ziek wordt. Op deze pagina lichten we toe wat de achtergrond van deze ziekte is en wat de mogelijkheden zijn voor uw dier.

De afgifte van het hormoon cortisol wordt normaal gesproken nauwkeurig gereguleerd. Een orgaan in de hersenen (de hypofyse) stuurt de bijnieren aan om cortisol af te geven. Bij een gezonde hond gebeurt dit enkel op het moment dat dit nodig is. Bij een hond met het syndroom van Cushing is dit systeem ontregeld. Hierdoor wordt er teveel cortisol aan het bloed afgegeven wat allerlei nadelige effecten heeft

Oorzaken

  • In ongeveer 80% van de gevallen wordt het syndroom van Cushing veroorzaakt door een tumor in de hypofyse. De hypofyse blijft de bijnieren stimuleren zodat deze teveel cortisol aanmaken. De tumor in de hypofyse is meestal goedaardig en zaait dus niet uit. Wel kan de tumor zelf extra problemen geven als deze zo groot wordt dat het andere delen van de hersenen verdrukt.
  • Een andere oorzaak kan een tumor in de bijnier zijn. De bijnier is hierdoor zelf overactief en produceert teveel cortisol zonder dat de hypofyse daartoe opdracht heeft gegeven. De tumor in de bijnier is meestal kwaadaardig en kan daarom uitzaaien naar andere organen.
  • In zeldzame gevallen wordt het syndroom van Cushing veroorzaakt door een combinatie van zowel een hypofyse- als bijniertumor. Ook kan een vergelijkbaar beeld ontstaan als de hond langdurig prednison-achtige medicatie krijgt, maar in dat geval is dit voorschrift natuurlijk bekend.

Symptomen

De verstoorde stofwisseling door een overmaat aan cortisol leidt tot verschillende symptomen: veel drinken en veel plassen, toename van de eetlust, huid- en vachtproblemen, hijgen, een dikke buik en minder bespiering.

Diagnose

Om de diagnose te stellen worden verschillende onderzoeken bij uw hond uitgevoerd. Denk hierbij aan urineonderzoek, bloedonderzoek en beeldvorming zoals een echo en/of CT-scan. Op deze manier wordt vastgesteld of uw hond lijdt aan het syndroom van Cushing en waar de oorzaak van het probleem zit.

Behandeling

In de meeste gevallen is Cushing te behandelen. De beste behandeling van uw hond is afhankelijk van de oorzaak van het probleem (hypofyse,of bijnier), de leeftijd van uw hond en of er nog andere problemen spelen. Omdat er daarnaast persoonlijke voorkeuren en omstandigheden kunnen zijn wordt de juiste therapie in overleg met u gekozen.

Dit zijn de verschillende behandelingsmogelijkheden:

  • Het chirurgisch verwijderen van de tumor: dit is aan te raden in het geval van een bijniertumor (meestal kwaadaardig) of bij een grote hypofysetumor
  • Medicatie die de productie van het hormoon cortisol remt
  • Medicatie die de bijnierschors vernietigt: dit is aan te raden bij een bijniertumor die door de grootte of door de ingroei in andere structuren niet verwijderd kan worden

Ongeacht de gekozen therapie is het belangrijk uw dier regelmatig te controleren. Op deze manier evalueren we steeds of de klachten weg zijn en of de dosering van de medicatie nog optimaal is.