FeLV is een zeer besmettelijke ziekte bij katten. Door FeLV kunnen verschillende symptomen ontstaan. Een kat met FeLV kan hierdoor erg ziek worden en vaak zelfs hieraan overlijden.
Infectie
FeLV wordt overgebracht door direct contact tussen katten. Dit kan gebeuren via likken, maar ook door het gebruik van dezelfde voerbakjes of via niezen. De infectie kan daarnaast overgebracht worden door vechten en via de baarmoeder van een poes naar haar kittens.
Als een kat besmet raakt met FeLV bestaan er twee mogelijkheden:
- Een deel van de katten (ongeveer 40%) kan het virus overwinnen.
- Als dit niet lukt is de kans groot dat de kat symptomen door FeLV gaat ontwikkelen. Dit kan enkele maanden maar ook vele jaren na infectie optreden. De meeste katten die symptomen ontwikkelen zullen binnen enkele jaren overlijden of worden ingeslapen.
Symptomen
De klinische symptomen die met deze FeLV gepaard kunnen gaan zijn erg verschillend. Door aantasting van de afweer kunnen vele infecties optreden. Ook kan bloedarmoede of kanker ontstaan. Het ziektebeeld is hierdoor erg variabel. Daarom kan bij elke ernstig of langdurig zieke kat overwogen worden om op FeLV (en FIV, zie ook onze informatiebrief) te testen.
Diagnose
Er zijn verschillende bloedtesten beschikbaar voor het opsporen van FeLV. Sommige kunnen in de dierenkliniek gedaan worden, vaak in combinatie met de test voor FIV. Een negatieve test (geen virus aangetoond) is meestal betrouwbaar. Als de test wel virus aantoont kan het zijn dat de kat het virus nog aan het bestrijden is. Als de kat niet algemeen ziek is kan dit gecontroleerd worden door de test na enkele maanden te herhalen.
Een zieke kat waarbij FeLV wordt aangetoond komt meestal niet meer over de infectie heen. De kat heeft dan een blijvende infectie en zal daar in het algemeen steeds zieker van worden. Als er twijfel is over de uitslag zal een extra test ingezet worden via een laboratorium.
Behandeling en preventie
Een specifieke behandeling tegen FeLV is helaas niet beschikbaar. Als de kat nog niet ernstig ziek is, richt de behandeling zich vooral op de bijkomende (secundaire) infecties.
Het is erg belangrijk dat FeLV niet verder verspreid wordt. Daarom moet een kat met FeLV geïsoleerd worden van andere katten. Het is mogelijk om tegen FeLV te vaccineren, maar dit wordt in Nederland niet standaard gedaan. Als een kat met FeLV al erg ziek is of niet binnen gehouden kan worden, wordt meestal besloten het dier in te laten slapen.