De ziekte van Weil is één van de verschijningsvormen van de ziekte Leptospirose. Van Leptospirose kan een hond ernstig ziek worden. Daarnaast is deze aandoening besmettelijk voor mensen. In deze informatiebrief leest u meer over de vormen van Leptospirose en de bescherming via vaccinatie.
Leptospirose – verschillende varianten
Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen; de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten, waarvan de ziekte van Weil bekendste en beruchtste is. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet ‘zoönose’) is een goede bescherming tegen Leptospirose absoluut noodzakelijk.
Hoe treedt besmetting op?
Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes of de slijmvliezen het lichaam van de hond binnendringen. Deze leptospiren zijn afkomstig uit urine van o.a. ratten of andere honden. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn daardoor beruchte besmettingshaarden. Elke hond die buiten komt kan besmet raken met leptospiren; zowel in de stad als op het platteland.
Hoe ziet Leptospirose eruit?
In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot vage verschijnselen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Het ziektebeeld kan echter ook verergeren waarbij de hond ernstige nierproblemen ontwikkelt en gele slijmvliezen krijgt. Ook kan spierpijn, hoesten of diarree optreden. Een hond met Leptospirose heeft meestal intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige Leptospirose-infectie helaas vaak een dodelijke afloop.
Nieuwe varianten leptospirose in opkomst
Voorheen veroorzaakten vooral de twee Leptospirose serogroepen Canicola en Icterohaemorrhagiae ziekte bij honden. Tegenwoordig worden ook andere varianten zoals de serogroepen Australis en Grippotyphosa steeds vaker in West-Europa aangetroffen. Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe serogroepen zijn er sinds enkele jaren nieuwe vaccins beschikbaar die beschermen tegen de vier belangrijkste soorten Leptospiren in Europa.
Leptospirose vaccinatie
Het nieuwe vaccin kan worden gebruikt in plaats van de oude vaccins. Het kan worden toegediend vanaf een leeftijd van zes weken; in het Nederlandse vaccinatieschema geven we dit vaccin op 9 en 12 weken leeftijd. Het vaccin biedt 12 maanden lang bescherming. Een titerbepaling is niet mogelijk voor Leptospirose en ook niet nuttig; bij dit type ziekteverwekker blijft een jaarlijkse vaccinatie noodzakelijk. Volwassen honden die voor het eerst worden gevaccineerd met het nieuwe vaccin (Nobivac L4), dienen een eenmalige herhalingsvaccinatie (booster) te krijgen na 4 weken.
Vaccinatie kan niet in 100% van de gevallen een besmetting voorkomen. Toch blijft vaccinatie de beste manier om uw hond te beschermen. Behalve immuniteit vermindert het vaccin ook de uitscheiding van leptospiren via de urine. Daarmee wordt het risico op besmetting van hond op hond maar ook van hond op mens beperkt.
Bij de Vets & Pets klinieken vaccineren we op maat; dit wil zeggen niet meer dan noodzakelijk en afgestemd op de situatie van uw hond. Als u meer wilt weten over de Leptospirose– of een andere vaccinatie kunt u contact opnemen met uw dierenkliniek. Wij zijn graag bereid om u van meer informatie te voorzien.