Tritrichomonas foetus is een parasiet die hardnekkige diarree kan veroorzaken. Deze problemen treden met name op bij jonge katten. In deze informatiebrochure vind u de belangrijkste informatie over deze infectie.
Tritrichomonas foetus is een eencellige parasiet. Waarschijnlijk wordt de parasiet van kat tot kat overgebracht. In de ontlasting kan de parasiet maximaal enkele dagen overleven. In urine, water of voedsel maximaal enkele uren en in een droge omgeving sterft de parasiet snel.
Verschijnselen
De parasiet geeft vaak langdurige diarree of zachtere ontlasting bij jonge katten (meestal tot 2 jaar). Vooral de dikke darm is aangedaan waardoor de kat vaker dan normaal aandrang heeft en soms is er bloed of slijm zichtbaar in de ontlasting. Verder is de kat over het algemeen niet ziek, groeit normaal en valt niet af. De darmproblemen kunnen ook vanzelf over gaan. Katten die volledig genezen lijken, kunnen de parasiet nog wel gedurende enkele maanden blijven uitscheiden.
Diagnostiek
We tonen Tritrichomonas aan in de afwijkende ontlasting. We vragen om een mengmonster van drie dagen in te leveren om te zorgen dat de kans op het aantonen van de parasiet zo groot mogelijk is. Het is belangrijk dat de monsters zo snel mogelijk na het verzamelen opgestuurd worden naar het laboratorium en dat er geen verontreiniging is met kattenbakzand.
Behandeling
Omdat de meeste katten vanzelf genezen en niet echt ziek zijn van de diarree, is het de vraag of alle katten met Tritrichomonas behandeld moeten worden met medicijnen. Als de ontlasting problemen verder niet te hinderlijk zijn voor de kat en eigenaar kan eerst een goed verteerbaar dieet met extra vezels gegeven worden. Katten kunnen dan vaak zelf over de infectie ‘heen groeien’.
Indien nodig kan Tritrichomonas behandeld worden met het medicijn Ronidazol. Het medicijn is niet geregistreerd voor gebruik bij de kat, maar er is geen alternatief. Het is wel een vrij zwaar medicijn met mogelijke bijwerkingen. De belangrijkste bijwerkingen zijn sloomheid, braken en neurologische klachten. Bij drachtige poezen vinden wij het niet verstandig om dit medicijn te gebruiken omdat het afwijkingen aan de vrucht kan geven. Ronidazol heeft ook voor de mens mogelijk schadelijke effecten. De medicijnen moeten daarom met handschoenen aan toegediend worden en we adviseren om de handen te wassen na het verwijderen van de handschoenen.
Prognose
De meeste katten kunnen een Tritrichomonas infectie goed overwinnen. Wel kan het lang (maanden, soms zelf jaren) duren voor de diarree helemaal weg is. Bij grotere groepen katten bestaat de kans dat de infectie steeds weer terug komt. Het is daarom verstandig om de dieren met symptomen te scheiden van de groep. Verder zijn standaard hygiëne maatregelen voldoende om verspreiding te voorkomen. Bijvoorbeeld kleding wisselen na het verzorgen van de besmette kat en u handen zorgvuldig wassen.