Een kieswortelabces kan opvallen door een dikke wang en pijnlijke kaak. Ook kan het abces doorbreken naar buiten toe of in de mondholte. Zonder de juiste behandeling zal een kieswortelabces niet goed herstellen. In deze informatiebrief lichten we toe wat dit inhoudt. 

 

Verschijnselen 

De belangrijkste verschijnselen van een kieswortelabces zijn pijnzwelling van de wang en/of een fistelend wondje tussen de neus en het oog dat steeds opnieuw opengaatDieren (en mensen) met een kieswortelabces kunnen er ook echt ziek van zijn met koorts en een verminderde eetlust. De ontsteking geeft vaak een vieze lucht uit de bek. 

Oorzaak 

Zo’n abces betekent dat er bacteriën bij de wortelpunt gekomen zijn. Deze bacterien kunnen er via het wortelkanaal in zijn gekomen. We zien dat vaak bij afgebroken kiezen. Ook is het mogelijk dat de bacteriën zijn binnen gedrongen tussen de tand en het bot in. We zien dit vaak bij ontstekingen of beschadiging in de bek.  

Röntgenfoto 

Helaas is niet zonder verder onderzoek te zeggen welke kies een dergelijk probleem veroorzaakt. Ook als een kies heel erg los zitis nog de vraag of die kies daadwerkelijk het abces veroorzaakt. Een röntgenfoto is daarom de juiste manier om het probleem te onderzoekenOp de röntgenfoto is bij een kieswortelabces vaak een duidelijke opheldering van het bot rond de wortelpunt(en) te zien. 

Behandeling 

Antibiotica onderdrukken of doden bacterien. Een antibioticum-kuur geeft daardoor veelal snel een verbetering. Echter: antibiotica doen niets aan de oorzaak van het abces; de open verbinding van de buitenwereld naar de wortelpuntOmdat de oorzaak niet is weggenomen is de kans op het terugkomen van het probleem dan ook groot. Vaak is de enige oplossing het trekken van de kies. Dieren herstellen hier in het algemeen snel van en kunnen prima verder leven met een kies minder. 

Kieswortelabcesje in de onderkaak (pijlen) breken vaak door naar de de mondholte.