Tumoren in de mondholte komen veelvuldig voor. Meestal betreft het dieren vanaf middelbare leeftijd, maar ook bij jonge dieren worden af en toe tumoren in de bek aangetroffen. In deze informatiebrief lichten we de diagnostische mogelijkheden verder toe.
Soorten tumoren
Het soort tumor beïnvloedt de manier waarop een tumor in de bek zich gedraagt. Er bestaan tumoren die goedaardig zijn en nauwelijks groeien. Dit kan zichtbaar zijn als een uitpuilend stuk tandvlees waar het dier geen hinder van lijkt te ondervinden. Er komen echter ook kwaadaardige tumoren voor die zeer snel groter worden en in de omringende weefsels ingroeien.
Kwaadaardige tumoren zijn vaak alleen met uitgebreidere behandeling te bestrijden. De behandeling kan bestaan uit het chirurgisch verwijderen van de tumor. Soms kan dit enkel lokaal gebeuren en in andere gevallen kan het nuttig zijn om een gedeelte van de kaak op te offeren. Ook kan het nodig zijn om na te behandelen met bestraling of chemotherapie.
Onderzoek
Pathologisch onderzoek van het weefsel is de aangewezen manier om er achter te komen of een bultje in de bek goed– of kwaadaardig is. Hiervoor zal een biopt genomen worden. Vaak is dit in eerste instantie een ‘dunne-naald aspiratie biopt’ (DNAB, zie ook onze informatiebrief). Hierbij worden met een dun naaldje cellen uit het afwijkende weefsel gehaald voor microscopisch onderzoek. Met een DNAB zijn enkel losse cellen te onderzoeken. Hierdoor is een DNAB van afwijkend weefsel in de bek niet altijd betrouwbaar. Het is daarom vaak verstandiger om weefselonderzoek te doen door een groter stukje van de afwijking te onderzoeken. Hiervoor wordt met een soort appelboortje een wat groter gedeelte van het weefsel wegnemen. Dat betekent uiteraard dat het dier een lichte narcose krijgt zodat hij of zij er niets van merkt en helemaal stil ligt. Soms wordt ervoor gekozen om de bult meteen zo ver mogelijk te verwijderen. Hierna kan dit opgestuurd worden voor onderzoek in een specialistische laboratorium.
Het is niet mogelijk om op het oog in te schatten of een proces in de bek goed- of kwaadaardig is. Zekerheid krijgen we met verder onderzoek. Zo voorkomen we dat een kwaadaardig gezwel uitgroeit en hierdoor soms niet meer te genezen is. Vroege diagnostiek is bij gezwellen in de bek dus van groot belang. Kijk daarom zelf af en toe in de bek van uw hond om te zien of er afwijkingen aanwezig zijn. Bij twijfel kunt u altijd terecht bij uw Vets & Pets kliniek voor een advies op maat.