Binnen de Vets&Pets klinieken zetten we ons in voor gezonde dieren. Door middel van vaccinatie kunnen honden beschermd worden tegen verschillende gevaarlijke ziekten. Wij vaccineren “op maat”. Dit betekent dat we uw hond wel jaarlijks vaccineren om de weerstand op peil te houden, maar niet elk jaar een hele cocktail van vaccins geven.
Deze ziekten behoren tot de basis vaccinatie:

Hondenziekte (ziekte van Carré)

Dit is een zeer besmettelijke virusziekte die ontstekingen aan de voorste luchtwegen, darmproblemen en hersenvliesontsteking kan veroorzaken. In veel gevallen verloopt de ziekte fataal. De honden die overleven houden vaak blijvend hersenletsel over.

Parvo

Dit is een besmettelijke virusziekte die een ernstige darmontsteking veroorzaakt. De hond wordt hierdoor erg ziek, braakt en heeft bloederige diarree. Bij jonge pups is de ziekte vaak dodelijk. Deze infectie komt helaas nog regelmatig voor.

Leptospirose (o.a. ziekte van Weil)

Deze ziekte wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, zogenaamde leptospiren. Honden die zwemmen of op een andere wijze in contact komen met urine van ratten of besmette honden (bijvoorbeeld door te snuffelen), lopen een risico om leptospirose te krijgen.  De bacterie richt grote schade aan in lever en nieren en dit zorgt voor hoge koorts, donkergele urine en gele slijmvliezen. Omdat leptospirose een zoönose is (dit betekent dat het ook besmettelijk is voor de mens), is een goede bescherming hier tegen absoluut noodzakelijk. Er bestaan verschillende soorten leptospiren. In Nederland kunnen we uw hond tegen vier soorten leptospiren beschermen. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Leptospirose L4, meer dan de ziekte van Weil’.

Hepatitis

Hepatitis is een ziekte veroorzaakt door een virus en wordt verspreid via de urine van besmette honden. Het virus veroorzaakt een leverontsteking. De symptomen hiervan zijn sloomheid, braken, veel drinken en plassen en geelzucht.

Overige vaccinaties

Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)

Dit is een zeer besmettelijke luchtweginfectie veroorzaakt door o.a. het virus Parainfluenza en de bacterie Bordetella Bronchiseptica. Honden worden hiermee besmet via andere honden of door contact met speeksel (bijvoorbeeld via een stok of bal) van een besmette hond. De vaccinatie is verplicht voor honden die naar een pension of show gaan. Omdat het om een zeer besmettelijke ziekte gaat en honden er veel last van kunnen hebben raden wij aan elke hond te vaccineren die regelmatig bij andere honden komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitlaatservice, (puppy)cursus of een hondenveldje.

Hondsdolheid (rabiës)

Honden die meegaan naar een land binnen de EU, moeten verplicht tegen rabiës gevaccineerd worden. Dit moet minstens 3 weken voor vertrek plaatsvinden en de vaccinatie moet door de dierenarts genoteerd worden in een Europees dierenpaspoort. Ook is het verplicht dat de hond die mee gaat gechipt moet zijn. Voor landen buiten de EU gelden andere regels. Informeer hier ruim voor vertrek naar.

Op maat vaccineren

Tot enkele jaren geleden was het gebruikelijk om jaarlijks tegen al deze ziektes te vaccineren. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter geleid tot een verbeterd vaccinatieschema ‘op maat’. Zo geven de vaccins tegen Hondenziekte, Parvo en Hepatitis niet één, maar gedurende meerdere jaren bescherming. Vaccins tegen deze ziekten hoeven daarom nog maar één keer per drie jaar gegeven te worden. De afweer tegen leptospirose loopt wél na een jaar terug. Deze vaccinatie moet daarom jaarlijks herhaald worden.

Vaccicheck

Ook bestaat de mogelijkheid om via een bloedtest te bepalen of er nog voldoende antistoffen tegen deze ziekten aanwezig zijn. Dit noemen we de “Vaccichceck”. Klik hier voor meer informatie over deze vacciccheck.