Door middel van vaccinatie wordt uw kat beschermd tegen gevaarlijke besmettelijke ziekten. Niet alleen kittens, maar ook volwassen katten dienen jaarlijks gevaccineerd te worden om de weerstand op peil te houden. Binnen de Vets&Pets klinieken streven we ernaar om katten goed te beschermen. Katten worden daarom ‘op maat’ gevaccineerd.

Een vaccin wordt gemaakt vanwege het vaak moeilijk te behandelen, of zelfs fatale karakter van bepaalde infecties. Door het toedienen van het vaccin maakt uw kat antistoffen tegen deze infecties. Mocht uw kat hierna het echte veldvirus tegen komen dan is hij/zij hiertegen beschermd en zullen er geen of veel mildere symptomen ontwikkelen dan zonder deze bescherming.

Dieren worden bij ons op maat gevaccineerd. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt naar de leefomstandigheden van de kat en dat het vaccinatieschema daarop zo nodig aangepast wordt. Alleen dieren die naar onze mening lichamelijk goed in staat zijn een vaccinatie aan te kunnen worden gevaccineerd.

Uw kat kan door middel van vaccinatie beschermd worden tegen:

Het basis vaccinatieschema is als volgt:
Op 9 en 12 weken:      kattenziekte en niesziekte (kittenenting, om voldoende antistoffen op te bouwen voor het eerste jaar)

Op 12 maanden:         kattenziekte en niesziekte (boostervaccinatie)

Op 2 jaar:                     niesziekte

Op 3 jaar:                     niesziekte

Op 4 jaar:                     kattenziekte en niesziekte

Op 5 jaar:                     niesziekte, enzovoorts

De afweer tegen niesziekte moet altijd op peil gehouden worden door een jaarlijkse hervaccinatie. Vaccinatie tegen kattenziekte biedt in het algemeen 3 jaar bescherming (afhankelijk van het vaccin dat wordt gebruikt).

Vaccineren is ook belangrijk als uw kat niet buiten komt. Hij/zij loopt op deze manier minder kans om via een andere kat besmet te worden, maar heeft hierdoor ook niet de kans om een natuurlijke afweer op te bouwen. Omdat ziektekiemen ook indirect (via kleding etc.) mee naar huis genomen kunnen worden blijft het risico op besmetting aanwezig.

De vaccinatie wordt altijd gecombineerd met een jaarlijkse gezondheidscontrole. Zo kunnen eventuele aandoeningen bij uw kat in een vroeg stadium opgemerkt en behandeld worden.

Buitenland
Als uw kat mee gaat naar het buitenland is het verplicht om hem of haar eens per 3 jaar te vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Dit moet minstens 3 weken voor vertrek plaatsvinden, de vaccinatie moet genoteerd worden in een Europees dierenpaspoort en de kat dient hiervoor gechipt te zijn.

Pension
Verblijft uw kat wel eens in een pension, dan moet er rekening worden gehouden met de specifieke eisen die het pension stelt. Zo zijn er pensions die een extra vaccinatie in de vorm van een neusdruppel tegen niesziekte (Bordetella-component) vragen. Ook kan het zijn dat een vaccinatie minimaal 6 weken voor opname in het pension gegeven moet zijn of niet ouder mag zijn dan 6 maanden. Wij adviseren u daarom vooraf altijd zelf goed na te gaan wat de precieze eisen van het pension zijn, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Mocht u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen hebben, stel ze ons dan gerust. Voor verdere informatie over de verschillende ziektes verwijzen wij u o.a. ook naar betreffende informatie op deze website.