Uw huisdier meenemen op vakantie kan heel leuk zijn. Genieten van uw vrije tijd door samen tochten te maken of te relaxen is een geweldig vooruitzicht. Voordat u uw trouwe vriend meeneemt in de auto of het vliegtuig is het verstandig enkele zaken op een rij te zetten en alles goed voor te bereiden. Ook als uw huisdier thuisblijft of naar een pension gaat dan zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. In deze informatiebrief lichten we toe wat dit inhoudt en hoe we u vanuit de Vets & Pets klinieken kunnen helpen.

Voordat u op vakantie gaat, zal allereerst de beslissing worden genomen of uw huisdier mee gaat. Weeg hierbij de volgende zaken tegen elkaar af:

  • Hoe is zijn of haar gezondheid en past dit bij de reisduur en het klimaat van uw vakantiebestemming. Houdt uw huisdier wel van autorijden of wordt hij of zij snel wagenziek.
  • Is uw huisdier welkom op uw vakantieadres, kan hij of zij overal (zonder muilkorf) mee naar toe.
  • Zijn er gezondheidsrisico’s om rekening mee te houden op uw bestemming. Bepaalde ziekten die niet in Nederland voorkomen worden in Zuid-Europese landen wel overgebracht door parasieten die daar voorkomen (o.a. zandvliegen, hartworm).
  • Wat zijn de alternatieven als u besluit uw huisdier thuis te laten: zijn er kennissen die voor uw huisdier willen zorgen, is er een oppas aan huis te regelen, of is een dierenpension misschien een optie.

Mocht u van plan zijn uw huisdier in een dierenpension onder te brengen, bedenk dan dat:

  • Het goed is om uw huisdier hier al voor de vakantie een keer op proef te laten verblijven, om te kijken hoe het pension voor u en uw huisdier bevalt (verzorging, hygiëne, verblijfsruimten, dierenartsbegeleiding, etc.). Mocht het tegen vallen dan kan nog naar een alternatief gezocht worden.
  • Het pension bepaalde eisen aan uw dier stelt m.b.t. vaccinaties, identificatie, etc.
  • Pensions soms al een jaar van te voren geboekt worden. Wees er dus op tijd bij.

Tip: Laat altijd duidelijke instructies achter met uw gegevens en wensen; uw telefoonnummer, het chipnummer van uw huisdier, de gegevens van uw dierenarts en zo nodig een overzicht van de medische geschiedenis van uw huisdier.

Indien u uw huisdier meeneemt op vakantie, zorg er dan voor:

  • Dat uw huisdier voldoet aan alle invoereisen. Deze verschillen per land en zijn a. terug te vinden op www.licg.nl. Belangrijke aandachtspunten zijn hierbij het Europees dierenpaspoort, de identificatiechip en vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid).
  • Dat u voldoende voer, evt. medicatie en het telefoonnummer van uw dierenarts bij zich heeft.
  • Dat uw huisdier gedurende de vakantie goed beschermd is tegen parasieten die op uw vakantiebestemming (ook in Nederland) voorkomen. Denk hierbij aan (lint)wormen, vlooien, teken, zandvliegen en hartworm. Zie hiervoor o.a. de informatiebrief ´Door insecten overgebrachte ziekten´.
  • Dat bij vervoer per auto uw huisdier zo nodig een middel tegen reisziekte krijgt en dat hij of zij een veilige ligplaats heeft. Denk hierbij aan speciale tuigjes, gordels en reiskennels; in bepaalde landen zijn deze ook verplicht. Zorg ervoor dat onderweg regelmatig gestopt wordt voor beweging, drinken en uitlaten. Let erop dat het in de auto niet te warm wordt en laat uw huisdier nooit zonder toezicht in de auto achter. Asfalt kan door de zon ook erg heet worden dus controleer dit voor uw hond.
  • Dat u bij vervoer per vliegtuig ruim op tijd contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij i.v.m. de geldende eisen.

In alle bovenstaande gevallen geldt dat het verstandig is uw huisdier te voorzien van een identificatiechip. Zorg er ook voor dat deze geregistreerd is bij een databank.

Om u te helpen met bovenstaande punten kunt u bij de Vets & Pets klinieken terecht voor een ‘Vakantiecheck’ bij de paraveterinair assistente. Zo nemen we alles door wat van belang is voor uw vakantie; of uw huisdier nu mee gaat op vakantie of thuis blijft in een pension.

We wensen u een hele fijne vakantie!