Paracetamol is giftig voor onze huisdieren, geef dus nooit een paracetamol van uzelf aan de hond of kat. Neem contact op met uw dierenarts als uw huisdier per ongeluk paracetamol heeft opgegeten. In deze informatiebrief lichten we paracetamol vergiftiging toe. 

Soms zien we dat onze huisdieren zich niet lekker voelen of bijvoorbeeld een zere poot hebben. Het lijkt niet erg genoeg om naar de dierenarts te gaan, maar je wilt toch graag iets doen om ze te helpen. Een begrijpelijke gedachte is dan: “Zelf neem ik ook wel eens een paracetamol, eens kijken of het ook helpt bij mijn kat/hond.” Doe dit echter niet! 

Stofwisseling 
Alles wat het lichaam in komt moet verwerkt worden; eten, drinken, medicijnen, enz. Deze stofwisseling gebeurt door ingewikkelde processen die er voor zorgen dat de stoffen die binnenkomen omgezet worden in een vorm die door de lever, darmen en/of nieren weer uitgescheiden kan worden. Deze verwerkingsprocessen zijn niet bij alle dieren hetzelfde. Voor mensen is paracetamol een veilig medicijn, maar bij honden en zeker bij katten, wordt de paracetamol niet goed verwerkt en kan daardoor ernstige gevolgen hebben.  

Paracetamol bij katten 
Paracetamol (acetaminophen) wordt door het glucuronidatie proces in de lever verwerkt. Bij de kat is dit proces echter zeer zwak, waardoor er maar een klein deel van de paracetamol verwerkt wordt. Ook heeft de kat maar weinig van de ontgiftende stof glutathion waardoor er te veel gifstof in het bloed aanwezig blijft. Het gevolg hiervan is schade aan de lever en de omzetting van hemoglobine in rode bloedcellen naar methemoglobine. Dit methemoglobine kan geen zuurstof transporteren waardoor de kat in grote problemen komt. 

Gevolgen 
Bij katten kan er acuut nierfalen omtreden. Verder kunnen de volgende symptomen gezien worden: 

  • Cyanose (blauwe slijmvliezen) ten gevolgen van zuurstof tekort 
  • Versnelde ademhaling 
  • Sloom, zwak
  • Zwelling ter hoogte van de kop en poten  
  • Geelzucht (gele slijmvliezen) ten gevolgen van leverfalen 
  • Braken  

Dieren met een paracetamol vergiftiging moeten meestal opgenomen worden voor intensieve behandeling. Het herstel kan meerdere dagen tot een week duren. Sommige dieren kunnen zelfs komen te overlijden. 

In het algemeen geldtgeef nooit medicatie die voor mensen bedoeld is aan uw huisdieren zonder dit te overleggen met uw dierenarts.