Rattengif bestaat meestal uit kleine zakjes met gekleurde korrels, eventueel verstopt in een doos of koker. Als onze huisdieren hiervan eten kunnen ze er erg ziek van worden. Door rattengif wordt de bloedstolling verstoort, hierdoor kan een levensbedreigende situatie ontstaan. Neem daarom contact op met uw dierenarts als uw hond of kat ratten- (of muizen-) gif op heeft gegeten. In deze informatiebrief lichten we dit verder toe.
Wat zijn de gevolgen van rattengif?
Vergiftiging met rattengif komt vooral voor bij honden. De werking van rattengif is meestal gebaseerd de stof Coumarine. Deze stof verstoort de activatie van een belangrijke stof in de bloedstolling; vitamine K. Zonder vitamine K kunnen er al door een kleine beschadiging grote (inwendige) bloedingen ontstaan. Als deze bloedingen niet tijdig en adequaat behandeld worden, kunnen ze levensbedreigend zijn.
Klinische symptomen rattengif vergiftiging
Klinische verschijnselen kunnen 1-5 dagen na opname van het rattengif optreden. De ontlasting kan een ongebruikelijke kleur hebben vanwege de kleurstoffen in het gif (vaak groen of blauw). In eerste instantie worden meestal aspecifieke symptomen gezien als sloomheid, zwakte, slecht eten, benauwdheid en hoesten. Ten gevolge van inwendige of uitwendige bloedingen kan dit zich ontwikkelen tot ernstige zwakte en levensbedreigende situaties.
Wat moet ik doen als mijn hond/kat rattengif heeft gegeten?
Als u denkt dat uw dier rattengif gegeten heeft, is het belangrijk zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Indien u binnen enkele uren bij de dierenarts bent, zal er geprobeerd worden uw dier te laten braken om zo veel mogelijk gif uit het lichaam te verwijderen. Voor het deel dat achterblijft krijgt u actieve kool (NoritÒ poeder) mee om de gifstoffen uit het maag-darmkanaal weg te vangen.
Afhankelijk van hoeveel en wanneer het dier gif op heeft zal de dierenarts beslissen of er bloedonderzoek wordt gedaan en of gebruik van medicatie nodig is. Omdat de moderne gifsoorten meestal lang werken is soms lange ondersteuning noodzakelijk. Om te controleren of de bloedstolling goed blijft functioneren is regelmatige bloedcontrole belangrijk. Als het dier ernstige symptomen heeft ontwikkeld door bloedverlies is soms opname voor infuus of een bloedtransfusie noodzakelijk.