Een grote groep honden- en kattenbezitters voert hun huisdieren tegenwoordig rauwe vleesvoeding. Met vers vlees wordt onverhitte ‘rauwe’ voeding bedoeld, die koel of diepgevroren bewaard wordt. Dit kan bestaan uit orgaanvlees, botten, gevogelte, maar ook melk of eieren. Veel voorstanders zijn overtuigd van de voordelen van deze voeding. Tegenstanders wijzen op de gezondheidsrisico’s voor hond en eigenaar. U wilt natuurlijk het beste voor uw hond, wij willen dat ook. Daarom hebben we de beschreven voor- en nadelen van het voeren van vers vlees voeding aan de hond op een rij gezet.

Beschreven voordelen van vers vlees:
Veel genoemde voordelen zijn:
– Het is ‘natuurlijke’ voeding
– Honden vinden het lekker
– De lichaamsgeur is aangenamer
– Honden hebben een glanzende vacht
– Honden hebben meer energie
– Honden hebben minder last van bepaalde aandoeningen, oa. artrose, huidklachten en maagdarmproblemen
Deze voordelen zijn vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen.

Wat wel bewezen is, is dat honden van een vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dit is te wijten aan het feit dat vers vlees weinig vezels bevat en de dieren daarom ook weinig ontlasting hebben. Voor de eigenaar is dit een voordeel, voor de hond niet altijd aangezien hij of zij er obstipatie van kan krijgen.

Nadelen van vers vlees:
1. Voedingswaarde
Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid en de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen bij vers vlees diëten niet altijd volledig is. Hierdoor kunnen op termijn tekorten ontstaan. Pups zijn een belangrijke risicogroep; bij teveel of te weinig calcium kan het skelet afwijkend ontwikkelen. Daarnaast kan teveel vet, bot, vitamine A of te weinig taurine in de voeding ook allerlei problemen geven. Overleg daarom altijd met een dierenarts of de samenstelling van het vlees bij uw hond past.

2. Veiligheid
In rauw vlees worden regelmatig ziekteverwekkers gevonden zoals de darmbacteriën Salmonella, E. Coli, Campylobacter, Listeria en resistente bacteriën. Ook zien we de parasieten Toxoplasma en Neospora voorkomen. Door uw hond rauw vlees te geven, introduceert u een mogelijk risico in huis. Ziektekiemen kunnen van dier op mens overgaan (door o.a. likken en aaien). Mensen met een verminderde weerstand lopen een groter risico om ziek te worden; bijvoorbeeld kinderen, ouderen en zwangere vrouwen. Hetzelfde geldt voor dieren met een verminderde weerstand, pups en drachtige honden. Ook wordt het afgeraden om een hulphond rauw vlees te voeren.

3. Gezondheid
Botdelen kunnen schade geven aan de slokdarm en zorgen voor obstipatie bij uw hond. Ook een tekort aan vezels in vers vlees kan zorgen voor obstipatie.

Ons advies
Het voeren van rauw vlees is zeker mogelijk, mits u de risico’s voor mens én dier in acht neemt.

De volgende hygiënemaatregelen zijn belangrijk:
1. Bewaar verse vlees in de vriezer. Apart van de eigen voeding; bijvoorbeeld in een aparte lade.
2. Gebruik een bakje, mes, vork, lepel etc. wat u alleen gebruikt voor de hond of kat.
3. Ontdooi het vlees in een bakje met deksel wat niet kan gaan lekken en in de koelkast.
4. Ontdooi het vlees in porties. Maak het voer binnen 24 uur na ontdooien op.
5. Als het vlees er na ontdooien er niet goed uitziet of stinkt, voer het dan niet aan uw dier.
6. Was uw handen voor en na het bereiden van het eten van uw dier.
7. Ontworm uw huisdier maandelijks als u vers vlees geeft (ESCCAP advies), of laat regelmatig een ontlastingsonderzoek doen bij uw volwassen dier.

Belangrijk is daarbij om een complete voeding te voeren waaraan o.a. mineralen en vitamines zijn toegevoegd. Voorbeelden hiervan zijn RAW® en Energique®, deze producten verkopen wij ook in de meeste van onze klinieken.

Het voeren van vers vlees aan honden/katten bij mensen met jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een hulphond en rauw vlees als basisvoeding voor pups raden wij af, om gezondheidsproblemen te voorkomen.