Een vogel die zicht niet lekker voelt gaat al snel ‘dik zitten’. Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. 

Als vogels ‘dik zitten’ dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken. ‘Dik zitten’ kan door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Bijvoorbeeld vogels die benauwd zijn of vogels met buikpijn kunnen dit vertonen.   

Het is erg belangrijk om snel actie te ondernemen. Als prooidieren verbergen vogels van nature dat ze ziek zijn; ze zullen als u in het zicht bent proberen een normale houding aan te nemen door rechtop te zitten en de veren strak te trekken. Als een zieke vogel denkt dat hij alleen is zakdeze weer in. Op het moment dat ze het in uw aanwezigheid niet meer kunnen verbergen zijn ze reeds ernstig ziek. U zult dan snel de hulp van een dierenarts in moeten roepen.  

U kunt eerste hulp verlenen door een vogel lekker warm te zetten; bijvoorbeeld onder een warmtelamp. Let wel op dat de vogel niet oververhit raakt. Daarnaast is het erg belangrijk dat de vogel vocht en voeding binnenkrijgtStimuleer de vogel door lekkere dingen aan te bieden. U kunt de voeding fijnmalen en met water vloeibaar maken. Met behulp van een lepeltje kunt u dat in de bek druppelen. Als een vogel te ziek is om zelf te eten of slikken moet door de dierenarts ingegrepen worden. Vaak is het nodig om zo’n vogel op te nemen voor sondevoeding. Met aanvullende onderzoeken kan de achterliggende oorzaak opgespoord worden. De behandeling is vervolgens afhankelijk van de oorzaak.