Kliermaagdilatatie ziekte (KDS) of Proventricular Dilatation Disease (PDD) is een dodelijke ziekte die aantastingen veroorzaakt in het zenuwstelsel waardoor de vogels naast atactische verschijnselen ook een verlamming kunnen krijgen aan de maag/dunne darm. De vogels kunnen het voedsel niet meer verteren, worden mager en  scheiden vaak  onverteerde zaden uit in de ontlasting. Daarnaast kunnen ze evenwichtsstoornissen en een gebrek aan coördinatie vertonen. 

Sinds een groot aantal jaren hebben we als liefhebbers van kromsnavels te maken met verschillende problemen omtrent vogel ziekten in de wereld.  Een groot aantal van deze veelal dodelijke ziektes zijn inmiddels te testen.

Twee jaar geleden  hebben onderzoekers in Amerika  het Avian Borna Virus, aangetoond. Het virus  dat verantwoordelijk is voor de zo gevreesde kliermaagdilatatie ziekte beter bekend onder Proventricular Dilation Disease PDD,

Dit is momenteel één van de grootste bedreigingen onder de papegaaien en parkietachtige in de wereld. Ook in ons land steekt deze zo gevreesde ziekte inmiddels op veel plaatsen de kop niet alleen bij kwekers maar we zien het ook steeds vaker bij huiskamervogels.
Er is dus een grote kans dat u vroeg of laat ook met deze ziekte te maken krijgt, waarbij een groot deel van uw bestand of uw huiskamervogel verloren kan/zal gaan.

Sinds enige jaren is er  diagnostische test ontwikkeld. Hiermee  kan worden aangetoond of een vogel besmet is geraakt met het virus en/of mogelijk nog uitscheider ervan is.

Door middel van deze test kan er in ieder geval voor 100% zeker gezegd worden of een vogel ooit in aanraking is geweest met het Avian Borna Virus (ABV). Dit gegeven is voor u als kweker en of liefhebber uitermate belangrijk want  een Avian Borna Virus vrije vogel  is op dit moment immers het enige wapen tegen de zo gevreesde ziekte PDD.

Sinds enige tijd is deze test  beschikbaar voor elke vogelliefhebber en de eerste resultaten zijn  veel  belovend. Verdachte vogels zijn nu  snel op te sporen.  Kweekbestanden zijn te screenen en ook nieuwe vogels kan men testen voordat ze aan een bestand  toegevoegd  of voor de huiskamer verkocht worden. Zo kan men zekerheid verkrijgen of een vogel ooit in aanraking is geweest met het Avian Borna Virus of niet. In beperkte mate is het zelfs via onze kliniek mogelijk om direct via veermateriaal het virus aan te tonen.