Etiologie / oorzaak:
PBFD is een circovirus
Pathologie:
Het virus heeft een incubatietijd van 21-25d; dat wil zeggen dat er meestal 3-4 weken tussen infectie en ziekteverschijnselen zitten. Het kan echter ook jaren duren voordat een vogel ziek wordt.
Klinische presentatie:
Alle papegaaiachtigen zijn gevoelig voor PBFD. Er zijn twee vormen van de ziekte: de acute vorm en de chronische vorm.
De acute vorm zie je bij jonge vogels rond de leeftijd dat ze zelfstandig gaan eten. Ze zijn erg sloom, zitten bol en eten niet. Geïnfecteerde vogels gaan dood met ernstige leverschade, nog voor veerafwijkingen optreden.
De chronische vorm veroorzaakt in toenemende mate vervanging van normale veren naar dystrofische veren met een afwijkende schacht, bloed in de pen, stresslijnen, constricties en/of abnormale vormen. Er kunnen veerkleurveranderingen optreden. Blauwe veren worden bijvoorbeeld wit, groene veren worden geel. Snavel afwijkingen die voorkomen zijn verval, beschadiging/ulceratie en verlenging van de snavel. Door een verminderde werking van het afweerapparaat treden bijkomende infecties nogal eens op. De jonge vogels gaan dan dood aan secundaire infecties zoals papegaaienziekte of Aspergillose.
Diagnose:
Er zijn goede mogelijkheden om te testen of een papegaai besmet is met het PBFD virus. Hiervoor hoeft de vogel niet ziek te zijn. Ook dieren die wel besmet zijn, maar (nog) niet ziek kunnen worden getest. Deze test wordt daarom ook steeds vaker gedaan in het kader van een aankoopkeuring. Er zijn verschillende manieren om de vogels te testen. Meestal gebeurt dit via bloed.
Therapie:
Er is helaas nog geen behandeling om een vogel van PBFD te genezen. Daarom adviseren we om een nieuwe vogel altijd te testen. Als er in huis een vogel is overleden aan PBFD is het advies om minimaal 3 maanden geen nieuwe vogel te nemen en alles goed te ontsmetten. Gooi niet gladde dingen zoals speeltjes weg. En eventueel kan er een stofmonster genomen worden uit de omgeving van de vogel om te controleren of het virus nog aanwezig is.