Een snavel is geen dood stukje hoorn maar juist een en al leven. Door een ongeluk of gevecht met een ander dier kan de snavel beschadigd raken. Om verdere problemen te voorkomen is het belangrijk om dit op de juiste manier te behandelen. 

De snavel
Naast hoorn en botten bevat de snavel ook bloedvaten en vele zenuwuiteinden, waardoor het niet alleen een zeer sterk maar ook een zeer gevoelig orgaan is. We zouden de gevoeligheid kunnen vergelijken met de gevoeligheid van onze lippen of vingertoppen. Een verwonding aan de snavel is dus meestal pijnlijk, wat een reden vormt om pijnstillende medicatie in te zetten. 

Een snavel groeit constant door, iets waar wij dankbaar gebruik van kunnen maken bij de reparatie. Het hoorn van de snavel is via beenvlies verbonden met het eronder gelegen bot van wat wij bij ons de onder en bovenkaak zouden noemen. Dit bot is uiteraard levend en kan weer aan elkaar groeien na een breuk, ook het hoorn groeit door en kan herstellen na een wond of beschadiging. 

Bijtwonden en bloedingen 
We zien verschillende soorten wonden ter hoogte van de snavel. Op de eerste plaats zien we nogal eens wonden door bijten van een soortgenoot. Ook bijtwonden door een ander huisdier zijn niet vreemd. Men moet altijd voorzichtig zijn; niet alleen pups maar ook volwassen honden of katten bijten wel eens (soms als reactie) vogels. 

Ook gebeuren er ongelukken zoals het klem of ergens tussen komen te zitten met de snavel of met de pootjes. Het tegen een raam aanvliegen is ook een regelmatige oorzaak van het afbreken of scheuren van de punt van de snavel. Vaak breekt er dan een puntje af of er ontstaan haarscheurtjes en kan het heftig gaan bloeden. Ook kan een snavel hierbij ontwricht raken 

Bijtwonden worden altijd eerst opgefrist en gedesinfecteerd. Vervolgens wordt er gekeken of we de wond open laten of  met een speciale hars dicht gaan maken. We kunnen in deze hars vaak zelfs de kleur van de snavel verwerken zodat er weinig verschil te zien is. Na verloop van tijd groeit er dan hopelijk weer een gezonde sterke snavel terug. 

Is er een stukje van de boven snavel gebroken dan kunnen we dit afhankelijk van de toestand vastzetten of verwijderen. Een bloedende snavelpunt is vaak een spoedgeval; in de dierenkliniek hebben we verschillende middelen om ervoor te zorgen dat de bloeding stopt.