Voeding is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging van uw papegaai. Het vormt de basis van een lang, gelukkig en bovenal gezond leven van deze kromsnavels. Een optimale voeding zorgt door voldoende bouwstoffen, energie, vitamines en mineralen voor een goede conditie en afweer. Veel ziekten bij vogels worden veroorzaakt door deficiënte voeding. Een vogel die onjuiste voeding eet loopt een verhoogd risico op infecties (o.a. schimmelinfecties van de longen), over- of ondergewicht, een afwijkende snavel of verenkleed, aanvallen of zwakte en gedragsproblemen zoals verenplukken.

Kromsnavels in het wild

In het wild bestaat het dieet van een vogel uit verschillende zaken die ze vinden in hun omgeving zoals noten, vruchten, insecten, bladeren en boomschors. Zaden eten ze alleen in de winter of in perioden van droogte wanneer ander voedsel schaars is. In gevangenschap worden veel papegaai-achtigen echter het hele jaar door gevoed met eenzijdige zaadmengsels. Dit is geen complete voeding; het bevat te veel vet, te weinig eiwitten en te weinig vitaminen en mineralen. Een dergelijke eenzijdige voeding is daarom onvoldoende voor een goede gezondheid van een vogel.

 

De Vets&Pets klinieken hanteren daarom het volgende voedingsadvies:

• Pellets hebben de voorkeur: elke pellet bevat alle voedingsstoffen in exact de juiste hoeveelheid. Vogels kunnen niet selecteren en krijgen daardoor met elk brokje alles binnen wat ze nodig hebben. Naast de pellets als hoofdmaaltijd kan uiteraard fruit, noten etc. als versnapering worden aangeboden.
• Nutriberries: speciale zaden voorzien van een voedsellijm waar alle benodigde vitaminen en mineralen in zitten. Deze voeding wordt soms makkelijker gegeten dan pellets.

 

Overwennen van zaden naar pellets

Papegaaien zijn slimme en vaak eigenwijze vogels. Het kan daarom lastig zijn om ze van zaden over te wennen op pellets. Toch is met een gecontroleerde omschakeling en een gemotiveerde eigenaar elke vogel om te schakelen op pellets. In deze informatiebrief vindt u aanvullende informatie en tips.

De eerste stap in het overwennen van zaden op pellets is het kiezen van de juiste soort pellets. Bij de Vets&Pets klinieken hebben wij Harrisons en Nutribird in het assortiment. In het algemeen kan niet van een papegaai verwacht worden dat hij/zij van de één op de andere dag goed van de pellets eet. Het is mogelijk om verschillende soorten te proberen maar dan nog zullen de meeste papegaaien eerst nog de voorkeur geven aan hun oude vertrouwde zadenmix. Het is daarom het beste om een keuze te maken voor een geschikt soort pellets en vervolgens met geduld én doorzettingsvermogen aan de slag te gaan met het overwennen.

Voor een vogel is het heel belangrijk dat hij/zij elke dag eet. Als de vogel de pellets in eerste instantie weigert zal hij/zij die dag uiteindelijk wel van zijn/haar oude voeding moeten eten om niet teveel gewicht te verliezen of ziek te worden. Het is daarbij belangrijk om de conditie, het gewicht en de ontlasting van de vogel dagelijks te controleren.

 

Mogelijke stappen in het proces van het overwennen

  • Langzaam overwennen:
    o Eerste week: hele dag pellets beschikbaar in de kooi, enkel in de ochtend en in de avond een klein bakje zaad gedurende een uur.
    o Tweede week:’s ochtends en ’s avonds een half uur zaden
    o Derde week steeds 15 minuten zaden, vierde week naar 10 minuten, vijfde week naar 5 minuten en in week zes geen zaad meer nodig. Als de vogel eerder volledig pellets eet kan uiteraard sneller afgebouwd worden.
  • De pellets aantrekkelijker maken door ze nat te maken en/of er iets lekkers (beetje fruitsap, pindakaas, yoghurt of wat de vogel maar lekker vindt) aan toe te voegen. Als de vogel dit eet kan de hoeveelheid toevoeging steeds verder afgebouwd worden tot de vogel volledig pellets eet. (Het wordt niet aangeraden om melkproducten aan uw vogel/papegaai te geven vanwege lactose-intolerantie. Yoghurt kan wel maar uiteraard alles in maten. Dankzij de melkzuurbacteriën is de lactose in de yoghurt veel beter verteerbaar en kunnen vaak mensen met een lactose-intolerantie dit vaak ook prima consumeren. Houdt uiteraard de ontlasting van uw vogel goed in de gaten.)
  • Pellets fijn malen en eventueel mengen het oude voer en/of iets lekkers. Als de vogel dit goed eet kan langzaam afgebouwd worden naar steeds grovere pellets met minder toevoegingen, tot het moment dat de pellets in hun oorspronkelijke vorm kunnen worden aangeboden.
  • Voedingen aanbieden op tijden dat er in huis ook gegeten wordt. Vogels vinden het vaak interessant als mensen iets eten en zijn dan meer bereid iets te pakken wat ze niet kennen. De eigenaar kan hierbij doen alsof hij ook van de pellets eet zodat de vogel dit ook wil proberen. Daarnaast kan een vogel die al goed pellets eet fungeren als rolmodel.
  • Als de vogel volhoudt en weigert om van de pellets te eten kan dit tot frustratie bij de eigenaar leiden. Het is dan soms beter om even te stoppen en er enkele weken later opnieuw mee aan de slag te gaan.

Voor meer tips kunt u de volgende website bezoeken: www.harrisonsbirdfoods.com. Klik op de site door naar ‘using our foods’ en in het drop down menu naar ‘diet conversion’. Daarnaast kunnen onze dierenartsen en paraveterinairen u adviseren bij het overwennen naar pellets.

Giftig voor vogels

Naast de hoofdvoeding mogen papegaaien en parkieten verschillende traktaties of tussendoortjes. Toch zijn er ook zaken waar ze niet tegen kunnen. Avocado, chocolade, koffie en alcohol is giftig voor deze vogels. Daarnaast zijn sommige planten schadelijk als deze opgegeten worden.

Fourageren

Vogels zijn in het wild urenlang bezig met het zoeken en bewerken van hun voedsel. De huidige huiskamervogels zijn genetisch haast identiek aan hun wilde soortgenoten en in verschillende studies is aangetoond dat ze vergelijkbare behoeften hebben. Daarnaast is bewezen dat veel papegaaien ervoor kiezen om te ‘werken’ voor hun voedsel in plaats van het uit een bakje te eten. Samen zorgt dit ervoor dat wij adviseren om uw papegaai een uitdagende omgeving te bieden waarin hij/zij langere tijd bezig is met zijn/haar voer. Dit kan bereikt worden door het voer te verstoppen, te verspreiden door de leefomgeving of door middel van voerspeeltjes. Hiervan zijn vele soorten in de handel en daarnaast is het veelal mogelijk om dergelijke speeltjes zelf te maken.