Net zoals uw hond of kat is het vaak ook mogelijk om uw vogel mee op vakantie te nemen. U krijgt dan wel te maken met buitenlandse wet- en regelgeving. Zaken waar u op moet letten zijn:

Niet alle landen in of buiten Europa hebben dezelfde regels of eisen, daarnaast kunnen deze regels of eisen ook snel veranderen daarom is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met de ambassade van het land waar men heen wil en waar men door reist. Probeer de eisen of regels per land schriftelijk of per email te verkrijgen zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.

Realiseert u zich dat u ook te maken hebt met alle landen waar u doorheen reist en dus niet alleen met de eindbestemming.

Minimaal is er een actuele gezondheidsverklaring nodig welke uitgevoerd en afgetekend wordt door een vogeldierenarts.

Soms moet deze gezondheidsverklaring ook afgestempeld worden door het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (088 – 223 33 33), informeer tijdig bij de betreffende ambassades.

Zorg ervoor dat uw vogel geïdentificeerd is door middel van een vaste voetring of chip. Hier hoort een officieel Europees dierenpaspoort bij.

Als het een CITES vogel betreft zorg er dan voor dat u ook de CITES verklaring meeneemt op vakantie (www.minlnv.nl/loket). Tel.: 0800-22 333 22 LNV contact.

De gezondheidsverklaring kan afgetekend worden in een vogelpaspoort, waarin tevens alle gegevens van de vogel vermeld zijn inclusief chip en of ringnummer. Hierin kunnen ook uitslagen van extra onderzoeken zoals pseudovogelpest, vogelgriep, papegaaienziekte etc. vermeld worden.