De meest gehoorde reden om de krolsheid bij een poes tegen te gaan is het voorkomen van een nestje. Daarnaast wordt ook het gedrag van een krolse poes door veel eigenaren als vervelend ervaren. Er zijn verschillende manieren om de krolsheid bij een poes te voorkomen. We zetten deze manieren voor u op een rij.

Redenen om de krolsheid te voorkomen

Een poes wordt meestal in het voorjaar krols en blijft dat totdat ze gedekt wordt. In de krolse periode vraagt de poes veel aandacht, maakt ze mauwende geluiden en ze zal proberen om naar buiten te gaan op zoek naar een kater. Dit gedrag is hinderlijk voor veel eigenaren en hun buurtbewoners. De voortdurende krolsheid kan daarnaast door de aanwezigheid van hormonen leiden tot gezondheidsproblemen zoals kwaadaardige tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking. Als we op jonge leeftijd de krolsheid op de juiste manier voorkomen zien we deze ziektes bijna nooit meer.

Sterilisatie

De operatieve ingreep om de krolsheid te voorkomen bij de poes is sterilisatie. Eigenlijk is dit niet de juiste term; omdat tijdens de operatie de eierstokken verwijderd worden (dus niet enkel afgebonden), is castratie eigenlijk de correcte term. Omdat de meeste mensen de operatie bij een poes toch sterilisatie noemen, hanteren wij ook deze term.

Voor de sterilisatie zal de poes een dag(deel) worden opgenomen. Ze gaat onder narcose en via een kleine snede in het midden van de buik worden de eierstokken verwijderd. De meeste poezen herstellen binnen een paar dagen van deze operatie. Doordat de hormoon-producende eierstokken worden weggenomen is de poes is direct na de operatie niet meer vruchtbaar. De sterilisatie voorkomt ziekten zoals hierboven beschreven en voorkomt de krolsheid voor de rest van het leven. Lees voor een verdere beschrijving van deze ingreep en de voor- en nadelen op de pagina sterilisatie bij de poes.

Alternatieven voor sterilisatie: hormonen toedienen

Er bestaan voor poezen tabletten die de krolsheid kunnen voorkomen of onderdrukken (de ‘poezenpil’). Het grote nadeel is dat deze hormoontabletten tot dezelfde gezondheidsproblemen leiden als een voortdurende krolsheid; namelijk tumoren in de melkklieren en baarmoederontsteking. Daarnaast kan het toedienen van tabletten bij de poes lastig zijn en als dat niet goed gaat kan zij toch drachtig worden.

Verder zijn er hormoonimplantaten beschikbaar die de krolsheid kunnen onderdrukken. Dit implantaat wordt via een naald onder de huid toegediend. Het is belangrijk om te weten dat deze implantaten oorspronkelijk bedoeld zijn voor reuen en dat deze niet officieel geregistreerd zijn om de krolsheid bij poezen te voorkomen. Het nadeel is daarbij dat de duur van de werking niet goed voorspelbaar is.

Wat is de beste methode?

In het algemeen geldt sterilisatie als de beste methode om een poes onvruchtbaar te maken. Er kunnen echter uitzonderingen zijn op basis van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand, fokkerij en thuissituatie. We adviseren u daarom om met onze dierenartsen te bespreken wat ‘het beste’ is voor uw poes.