Vestibulair syndroom is een aandoening van het evenwichtsorgaan. Deze aandoening kan zeer plotseling ontstaan, waardoor vaak wordt gedacht dat de hond of kat een TIA of hersenbloeding heeft gehad. Een TIA of hersenbloeding komt zelden voor bij honden en katten en ze geven ook eigenlijk altijd meer klachten dan alleen evenwichtsstoornissen. Het vestibulair syndroom komt wel regelmatig voor. De symptomen kunnen heftig zijn maar gelukkig zullen de meeste dieren goed van deze aandoening herstellen.
Achtergrond
De oorzaak van het vestibulair syndroom is onbekend (‘idiopathisch’). De aandoening komt het meest voor bij oudere honden (gemiddelde leeftijd 12,5 jaar) van grotere rassen. Het wordt daarom ook geriatrisch vestibulair syndroom of idiopathisch vestibulair syndroom genoemd. Bij katten kan dit syndroom op alle leeftijden voorkomen.
Symptomen
Bij het vestibulair syndroom treden evenwichtsstoornissen op welke er heftig en eng uit kunnen zien voor de eigenaar. Een hond of kat met een vestibulair syndroom houdt vaak de kop scheef en loopt alsof hij of zij dronken is. Soms is de evenwichtsstoornis zo heftig dat dieren steeds omvallen of helemaal niet meer overeind kunnen komen. In veel gevallen schieten de ogen snel en ongecontroleerd heen en weer, dit noemen we nystagmus. Sommige dieren zijn door het verstoorde evenwicht zo misselijk dat ze braken of niet willen eten.
Diagnose
Een dier met evenwichtsklachten moet uitgebreid lichamelijk onderzocht worden. Naast het vestibulair syndroom kunnen namelijk ook o.a. ontstekingen in het middenoor, hormoonziekten, tumoren en beschadiging van buitenaf voor dit soort klachten zorgen. De diagnose wordt gesteld door andere oorzaken van evenwichtsproblemen uit te sluiten. Als er röntgenfoto’s en/of een MRI/CT-scan worden gemaakt zijn daarop geen afwijkingen zichtbaar. Vaak is de verdenking op basis van het verhaal en lichamelijke onderzoek al erg sterk, en worden deze onderzoeken alleen maar uitgevoerd bij twijfel of wanneer het dier niet opknapt.
Behandeling
Er is geen specifiek medicijn tegen het vestibulair syndroom. De ondersteunende behandeling bestaat uit medicijnen die de mogelijke misselijkheid tegen gaan en het belangrijkste is daarnaast een goede verzorging. Sommige dieren met vestibulair syndroom moeten tijdelijk worden geholpen met eten en drinken.
De klachten ontstaan plotseling maar nemen normaal gesproken niet toe in ernst. De meeste dieren zullen binnen enkele dagen spontaan verbeten. Het kan enkele weken duren voordat de scheve kopstand verdwijnt en de hond of kat weer helemaal de oude is. Soms blijft het dier altijd de kop een klein beetje scheef houden maar hiermee kan een hond of kat nog een fijn leven leiden. De klachten zijn meestal eenmalig; het gebeurt maar zelden dat hetzelfde dier twee keer deze aandoening krijgt. Vestibulair syndroom is dus een vervelende aandoening maar gelukkig is de kans op herstel groot. Mocht dit herstel uitblijven dan moet nogmaals gekeken worden of er misschien een andere achterliggende oorzaak speelt.