Voor ons mensen is het de normaalste zaak van de wereld dat we ons gebit verzorgen. Voor dieren is dit feitelijk ook zo, maar de praktijk is vaak anders.

Tandplak ontstaat als voedselresten samen met speeksel als een zacht plakkerig laagje op kiezen achter blijft. Wanneer zich hieraan kalk uit het speeksel toevoegt, ontstaat een hard kalkachtig laagje: tandsteen. Als tandplak verwijderd wordt voordat het in tandsteen verandert, betekent dit het behoud van het gebit en een frisse adem. Als er al tandsteen gevormd is, kan dit alleen op deskundige wijze bij de dierenarts verwijderd worden. Het is dus zeer belangrijk om tandplak- en tandsteenvorming in een vroeg stadium te voorkomen. Hierbij zijn 3 zaken van belang:

1.    Tanden poetsen
De meest directe manier om tandplak te verwijderen is het poetsen van de tanden. Dagelijkse gebitsverzorging zorgt er voor dat tandplak niet aangehecht blijft en verandert in tandsteen. Uw dier heeft daar echter wel uw hulp bij nodig! Wanneer u uw dier stapsgewijs – liefst vanaf jonge leeftijd – vertrouwd maakt met tanden poetsen, zal hij dit zeer waarschijnlijk goed accepteren. Voor een goede instructie, klik hier.

2.    Voeding
Naast het poetsen bestaat er ook een speciale tandsteen-preventieve voeding. Dit is voeding die krachtige kauwbewegingen stimuleert door een grote en voldoende stugge samenstelling en geen plakkerige resten op kiezen achterlaat. Zacht voer is daarvoor niet geschikt. Wel geschikt is een droge brokvoeding, zoals Hill’s T/D, voer wat enzymen bevat welke tandsteenvorming tegen gaan.

3.    Kauwspeelgoed
Goede kauwkluiven en kauwspeelgoed zorgen voor een masserende beweging langs kiezen en tanden. Kauwkluifjes die vrijwel heel worden doorgeslikt missen dit effect, evenals kluiven die zacht en plakkerig worden. Wij verkopen kauwstaven die stimuleren dat de hond goed kauwt en daarnaast ontsmettend werken. Zij zijn bij de dierenkliniek verkrijgbaar in verschillende maten voor zowel de grote als kleine hond.
Kauwspeelgoed heeft een zelfde masserende werking. Deze werking wordt verkregen door ribbels in het oppervlak van het speelgoed. Een goed voorbeeld is de Dental Kong; stevig en veilig rubber speelgoed, waarbij een smaakje kan worden aangebracht in de ribbels om de hond extra te stimuleren met de Kong te spelen. Ook de Dental Kong is in allerlei maten bij de dierenkliniek verkrijgbaar.

Gratis gebitscontrole
Het mag duidelijk zijn dat preventie van gebitsproblemen belangrijk is. Om u hierbij te helpen, bieden wij u het hele jaar door een gratis gebitscontrole aan. Onze tandheelkunde paraveterinair kijkt hierbij samen met u het gebit van uw huisdier na en demonstreert u het tanden poetsen: hoe went u uw dier er aan, welke spullen heeft u nodig en hoe voert u het praktisch uit. Heeft u interesse, dan kunt u een afspraak maken via de website of bel met een van onze assistentes.
In februari kunt u hiervoor ook bij al onze artsen gratis terecht. Vraag dan naar ‘de Periodieke Preventieve Gebitsbehandeling’. Er wordt landelijk extra aandacht gegeven aan preventie en behandeling van gebitsproblemen tijdens de maand van het gebit. Lees hier alles over op de bijbehorende site: www.gebitscontrole.nl.