Katten leven tegenwoordig veel langer dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. Dit is te danken aan betere voeding, veterinaire zorg en de zorg door de eigenaar. In de afgelopen jaren zijn levensstadia van onze katten herzien en worden katten ouder dan 10 jaar beschouwd als senior en katten ouder dan 15 jaar geriatrisch. Als je zorgt voor je oudere kat kan het helpen om na te gaan hoe oud je kat in mensenjaren is. In principe hanteren we de volgende handleiding: de eerste 2 jaar worden gezien als de eerste 24 jaren in een mensenleven. Elk volgend jaar staat voor 4 mensenjaren. Dus een kat van 16 jaar is 24 + 14X4 = 80 jaar.

 

De gevolgen van ouder worden
Naarmate een kat ouder wordt verandert het gedrag, de fysiologie, de kwetsbaarheid en de kans op bepaalde aandoeningen. Fysiologisch verandert bijvoorbeeld het reuk en smaakvermogen, ook worden oudere katten gevoeliger voor bepaalde voedingsbestanddelen en gaat hun gehoor en immuunsysteem achteruit. De huid wordt minder elastisch. Bovendien neemt de gevoeligheid voor stress toe.  

 

Gedragsveranderingen
Ook het gedrag van de kat verandert, vaak als direct gevolg van de fysiologie van de kat. Een oudere kat past zich aan de veranderingen aan, meestal zelfs zonder dat een eigenaar dit in de gaten heeft. Oudere katten jagen minder, komen minder vaak buiten, zijn in het algemeen minder actief en slapen meer. Hun eetlust wordt minder of ze worden kieskeuriger, willen niet meer zo graag spelen, wassen zich minder goed en praten meer. Soms worden ze ook onzekerder en hangen vaak meer aan een eigenaar. Andere gedragsveranderingen hangen direct samen met bepaalde aandoeningen, bijvoorbeeld sterk verminderde eetlust of agressie veroorzaakt door pijn.

Zorg voor de oudere kat
In dit stadium heeft uw kat meer dan ooit essentiële zorg nodig. Regelmatig controleren van uw kat, eventueel extra borstelen helpt veranderingen op tijd waar te nemen en erop te handelen mocht dit nodig zijn.

 

Nagels knippen
Nagels controleren, bijvoorbeeld, is bij oudere katten wekelijks nodig. Senior katten kunnen hun nagels niet meer goed intrekken. Hierdoor blijven ze vaak in tapijt, kleden en bankstellen hangen. Soms groeien ze zover door dat de punten in de voetkussens gaan prikken. Regelmatig knippen kan dan nodig zijn. U kunt dit zelf doen, wanneer u dit niet durft kunt u altijd aan uw dierenarts vragen dit te verrichten of een paraveterinaire afspraak maken. Ook kunnen wij u dit leren en een speciale nagelschaar voor u bestellen, zo voorkomt u een 6-wekelijks stressvol bezoek aan de Dierenkliniek.

 

Borstelen
Uw senior kat is niet zo soepel meer en daarom kost het meer moeite om de vacht goed bij te houden. Het regelmatig schoonmaken van ogen, oren en anaalstreek kan dan nodig zijn. Ook kan borstelen helpen om de overtollige haren beter kwijt te raken. Het beste kan dit met een zachte borstel en fijne kam. Katten worden vaak wat schonkig aan de bovenkant en daarom is enige voorzichtigheid geboden. Kammen en borstelen is ook een ideale manier om bultjes, wondjes, ongedierte te ontdekken of andere zaken die extra aandacht behoeven. Let vooral op het vilten van de haren rondom de achterzijde van de rug en de achterpootjes. Een vervilte vacht moet altijd verholpen worden want het veroorzaakt veel ongemak bij uw kat. Als uw senior kat een lange vacht heeft en moeite om het goed bij te houden kan het helpen om de haren rondom de anus kort te knippen, evenals de onderzijde van de staart en de achterkant van de achterpoten.   

 

Haarballen
Haarballen zijn een veel voorkomend probleem bij oudere katten omdat hun maagdarmkanaal niet meer optimaal werkt. Ze krijgen vaak braakklachten of last van obstipatie hierdoor. Er zijn bepaalde voedingen, bijvoorbeeld RC Skin and Hair® die dit probleem kunnen verhelpen. Ook kan het gebruik van een laxeermiddel als Laxatract®  helpen.

 

Kattenbak weetjes
Zelfs als uw oudere kat buiten komt is het verstandig om in huis een kattenbak neer te zetten. Veel oudere katten geven de voorkeur aan een kattenbak binnen bij koud, nat of winderig weer. Ook kunnen ze doordat ze onzekerder worden de voorkeur geven aan een “veilig toilet”. Een kattenbak binnen is ook een mooie gelegenheid om de ontlasting en urine te controleren op veranderingen.  Slijm of bloedbijmenging, meer urine of minder urine, geur, kunnen allen aanwijzingen zijn voor een onderliggend gezondheidsprobleem.  Verder kan een makkelijke locatie voor een oudere kat prettig zijn (niet boven op zolder of ergens bovenop). Een kattenbak met een lage instap zonder deksel is doorgaans het prettigst voor de senior kat. Dit kan echter per kat verschillen, evenals de voorkeur voor het soort en de hoeveelheid strooisel in de bak. Zorg dat de kattenbak stevig staat en niet om kan vallen als de kat op de rand stapt. Ook is de kattenbak bij voorkeur niet in de buurt van eet- of drinkbak te vinden.

 

Eetlust stimuleren
Zoals gezegd kan het normaal zijn dat uw kat minder eetlust heeft. Er zijn een paar tips om hierbij te helpen 

 • Vaker, kleinere beetjes aanbieden
 • Eten aanbieden op een rustige plek (niet in de gang)
 • Sommige katten prefereren een wijde ondiepe bak of eentje met een randje
 • Eten niet te koud maar op kamertemperatuur aanbieden
 • Experimenteer met soorten voeding; hard, middelmatig of zacht
 • Voer op een kleine verhoging
 • Nat voer na een uur weer weghalen
 • Het aanhalen en aandacht geven aan een kat kan eetlust bevorderend werken 

 

Drinken
Senior katten zijn kwetsbaarder wanneer het gaat om vochtstatus. Vooral oudere katten die aan chronische aandoeningen lijden zoals nierproblemen. Het is daarom belangrijk dat er altijd op meerdere plekken in en rond het huis vers water voorhanden is en dat uw kat er makkelijk bij kan. Een kat heeft in principe voorkeur voor een drinkplek die NIET dezelfde is waar wordt gegeten. Een waterfontein geniet bovendien vaak de voorkeur boven een gewone drinkbak. En ook voor waterbakken geldt: van de vloer af geniet de voorkeur (op een kleine verhoging zetten zodat de kat niet hoeft te bukken).

 

Een huis aangepast aan uw senior kat
Alle aanbevelingen voor een katvriendelijke omgeving gelden ook voor uw senior kat. Soms kunnen kleine aanpassingen uw oudere vriend(in) helpen het leven wat gemakkelijker te maken.

 • Een vloer waarop makkelijk te lopen valt (niet te glad)
 • Alle voorzieningen boven EN beneden
 • Een opstapje voor de bank zetten als springen moeizaam gaat

 

Speelgoed
Als katten ouder worden kunnen ze nog altijd speels zijn. Het ideale speelgoed voor een oudere kat is ongeveer 15-20 cm lang, zacht en kan liggend mee gespeeld worden. Meestal pakken ze het speeltje met de voorpoten vast en schoppen met de achterpootjes er tegenaan. Een ideale manier van gymnastiek voor uw oudere kat. Ook favoriet zijn de kartonnen dozen. Een doos die op zijn kant wordt gelegd is leuk om te onderzoeken en makkelijk in te gaan zitten. Tevens zijn grote papieren zakken die kraken vaak interessant en uitnodigend.  

 

Krabpaal
Voor oudere katten zijn staande krabpalen niet prettig. Een stuk oud tapijt op de grond werkt vaak prettiger in verband met stijfheid en pijn in de gewrichten.

 

Uitkijkposten
Katten vinden het heerlijk om op vensterbanken naar buiten te kijken. Bij de seniorkat kan het lastig zijn om erop te komen. Een bankje of klein trappetje voor de vensterbank kan hierbij helpen. 

 

Slaapplek
Ook voor slaapplekken geldt weer dat uw senior kat een voorkeur heeft voor slaapplekken op een verhoging maar zorg dat uw kat er makkelijk bij kan. Soms slapen ze graag op de vensterbank waar ze makkelijk vanaf kunnen vallen aangezien oudere katten niet meer zo stabiel zijn. Het aanbrengen van een plank kan hierbij een hoop leed voorkomen. Een thermodeken of fleecedeken om op te liggen vinden katten erg prettig. De slaapplek moet rustig gelegen zijn zodat uw kat ongestoord kan dutten.  

 

Puzzelen voor voer
Het stimuleren van activiteit van een oudere kat kan prima met de zogenaamde voerpuzzels. Het moet wel zo zijn dat het toegevoegde waarde heeft voor uw kat. Als het puzzelen teveel moeite is en uw kat hierdoor minder eet is het geen toevoeging maar doet het juist afbreuk. In zo’n geval de voerpuzzel weer vervangen door een gewone voerbak.

 

Kattenluik
Een kattenluik kan voor een oudere kat een lastig obstakel worden waardoor hij of zij niet meer graag naar buiten gaat. Per huishouden moet gezocht worden naar de ideale oplossing. Soms is een kattenluik een uitnodiging voor andere katten die bij binnenkomst stress veroorzaken bij uw senior. Een kattenluik met chiplezer die automatisch open en dicht gaat kan voor beide problemen een oplossing zijn.  Vraag bij onze assistentes naar de Pet-porte®.

 

Tuin
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een oudere kat niet meer naar buiten wil. Een van de veel voorkomende redenen is het feit dat er andere katten in de tuin komen waar de senior kat niet meer tegenop kan. Met bijvoorbeeld een katten schrikdraadsysteem zijn ongenode gasten uit de tuin te weren en weer terrein te maken voor uw oudere kat. 

 

Kattenpensions
Als uw kat altijd al naar pension ging en dit verblijf verliep altijd probleemloos dan is er niet echt een reden om deze routine te veranderen. Het is echter wel zo dat oudere mensen en oudere katten minder goed tegen verandering kunnen. Het kan daarom een overweging zijn om uw senior kat thuis te laten en daar iemand voor hem/haar te laten zorgen. Ideaal is natuurlijk een oppas die de kat goed kent en ook bij u in huis komt.                                                                    


Gebitscontrole
Het is verstandig het gebit en de bek van uw oudere kat regelmatig te (laten) controleren op ontstekingen, tandsteen, bultjes, slechte adem, etc. Kwijlen, tandenknarsen, klapperen, verminderde eetlust, klauwen naar de bek kunnen aanwijzingen zijn dat er sprake is van een gebitsprobleem.

 

Gezondheidscontrole
Uw dierenarts kan u adviseren over de frequentie van gezondheidscontroles die nodig zijn voor uw senior kat. Hierbij wordt behalve leeftijd ook de algehele gezondheidsstatus in ogenschouw genomen. De Vets & Pets klinieken bieden ook een seniorenprogramma aan voor oudere katten. Een uitgebreide controle voor een gunstige prijs. De gezondheidscontroles zijn zinvol maar wel een momentopname. Daarom is het van belang uw kat thuis vooral te blijven monitoren. U doet er verstandig aan  contact op te nemen met uw dierenarts bij de volgende signalen:

 • Verminderde eetlust
 • Vermagering
 • Meer of vaker drinken
 • Nattere kattenbak
 • Moeite om ergens op te springen of kreupelheid/stijfheid
 • Algehele sloomheid
 • Bulten ergens op het lichaam
 • Evenwichtsstoornissen
 • Moeite met plassen/poepen of onzindelijkheid
 • Desoriëntatie of onrust
 • Ongebruikelijk gedrag zoals agressie, veel mauwen, zich verstoppen
 • Meer eetlust
 • Meer braken