Voor ons mensen is het de normaalste zaak van de wereld dat we ons gebit verzorgen. Voor dieren is dit feitelijk ook zo, maar in de praktijk is dit vaak anders.

Tandplak ontstaat als voedselresten samen met speeksel als een zacht plakkerig laagje op kiezen achter blijft. Wanneer zich hieraan kalk uit het speeksel toevoegt, ontstaat een hard kalkachtig laagje: tandsteen. Als tandplak verwijderd wordt voordat het in tandsteen verandert, betekent dit het behoud van het gebit en een frisse adem. Als er al tandsteen gevormd is, kan dit alleen op deskundige wijze bij de dierenarts verwijderd worden. Het is dus zeer belangrijk om tandplak- en tandsteenvorming in een vroeg stadium te voorkomen. Hierbij zijn 3 zaken van belang:

1.    Tanden poetsen
De meest directe manier om tandplak te verwijderen is het poetsen van de tanden. Dagelijkse gebitsverzorging zorgt er voor dat tandplak niet aangehecht blijft en verandert in tandsteen. Bij uw kat kan dit wel een lastige opgave zijn. Wanneer u uw dier stapsgewijs – liefst vanaf jonge leeftijd – vertrouwd maakt met tanden poetsen, zal hij dit zeer waarschijnlijk goed accepteren. Begint u later, dan is het raadzaam u zelf goed voor te bereiden. Klik  hier voor een instructie tandenpoetsen.

2.    Voeding
Naast het poetsen bestaat er ook een speciale tandsteen-preventieve voeding. Dit is voeding die krachtige kauwbewegingen stimuleert door een grote en voldoende stugge samenstelling en geen plakkerige resten op kiezen achterlaat. Zacht voer is daarvoor niet geschikt. Wel geschikt is een droge brokvoeding, zoals Hill’s T/D, voer wat enzymen bevat welke tandsteenvorming tegen gaan.

3.    Kauwspeelgoed
Er bestaat speciaal kauwspeelgoed voor katten. Dit speelgoed stimuleert het kauwen en zal op deze manier het tandplak minder snel laten aanhechten.

Gratis gebitscontrole
Het mag duidelijk zijn dat preventie van gebitsproblemen belangrijk is. Om u hierbij te helpen, bieden wij u het hele jaar door een gratis gebitscontrole aan. Onze tandheelkunde paraveterinair kijkt hierbij samen met u het gebit van uw huisdier na en demonstreert u het tanden poetsen: hoe went u uw dier er aan, welke spullen heeft u nodig en hoe voert u het praktisch uit. Heeft u interesse, klik dan hier om een online afspraak te maken of bel met een van onze assistentes.
In februari kunt u hiervoor ook bij al onze artsen gratis terecht. Vraag dan naar ‘de Periodieke Preventieve Gebitsbehandeling’. Er wordt landelijk extra aandacht gegeven aan preventie en behandeling van gebitsproblemen tijdens de maand van het gebit. Lees hier alles over op de bijbehorende site: www.gebitscontrole.nl.