Komt vanzelf wel goed?…

Melktanden hebben slechts een heel dun wandje. Het komt dus nogal eens voor dat zo’n tandje breekt tijdens het spelen met stokken of een flos. Het wortelkanaal in zo’n fragiel tandje is in verhouding tot het wortelkanaal van een permanente tand erg wijd.

Vaak wordt dan door de eigenaar gezegd: “ We wachten maar af, want het tandje wisselt vanzelf…”

Het is inderdaad waar dat een melkhoektand rond de 4 ½ maand wordt vervangen door de permanente hoektand… maar…

 

Abcesvorming via het wortelkanaal van een afgebroken melkhoektand bij een hond. Het abces ontlast zich via de ruimte tussen de tand en de tandkas.

 

Snelweg naar de wortelpunt…

Als echter het (relatief wijde) wortelkanaal van de melktand is geopend, ligt de weg vrij voor bacteriën naar de wortel van de tand. Er ontstaat dus zeer gemakkelijk een wortelabces.

Soms breken deze wortelabcesjes door in het slijmvlies van de bek en zijn ze duidelijk waarneembaar.

 

Vervelend is echter dat bij de ontsteking van de wortelpunt van de melktand ook de tandkiem van de permanente tand betrokken kan raken. Als dat gebeurt, kan de permanente tand beschadigd raken. Vaak komt zo’n tand dóór met duidelijk zichtbare glazuurdefecten, we spreken dan van een Turner-tand. Deze glazuurdefecten zijn tandheelkundig weliswaar te restaureren, maar de tand zal nooit zo sterk worden als een onbeschadigde tand.

Turnertand: deze rechter bovenhoektand van een hond heeft een glazuurbeschadiging, die mogelijk het gevolg is van een ontsteking in het wortelgebied van de tand, toen deze zich ontwikkelde.

 

Alle reden dus om snel in te grijpen en een afgebroken melkhoektand zo snel mogelijk te trekken.

Voorkómen is ook hier beter dan genezen.

 

Een afgebroken melkhoektand komt vanzelf wel goed?

Nee dus!…. Altijd zo snel mogelijk extraheren!

 

De afgebroken top van de boven melkhoektand heeft geleid tot een wortelabces, dat op doorbreken staat (pijl).