Bij hoge  temperaturen kunnen  er elk jaar weer problemen ontstaan voor zowel mensen (mn kinderen) als dieren (mn honden) door bepaalde blauwalgen in zwemwater. Honden kunnen hier erg ziek van worden en zelfs overlijden.

 

 

 

Veroorzaker

Blauwalgen zijn bacteriën (Cyanobacterie), zij vormen in zowel zoet als in zout natuurwater of zelfs in drinkbakken kolonies van cellen die eruit zien als lange draden en vlokken. Met name in stilstaand water bij hoge temperaturen van 20 tot 30 graden Celcius groeit de blauwalg het beste. Niet alle blauwalgen zijn even giftig, maar een bepaalde  soort blauwalg heeft zelfs het overlijden van een aantal honden in Nederland  veroorzaakt en is dus zeer giftig.

Met name honden die niet erg kieskeurig zijn op de kwaliteit van het zwemwater en ook geneigd zijn af en toe een slokje water te nemen of de vacht te likken waarin de door de blauwalg afgescheiden gifstoffen kunnen voorkomen lopen een verhoogd risico. Kinderen lopen ook meer gevaar, omdat zij nog wel eens per ongeluk een slok water binnen krijgen.

 

Symptomen

Na inname van het giftige water kan de hond misselijk worden, gaan braken of diarree krijgen en eventueel algemeen verzwakt raken. In ernstiger gevallen kunnen zenuwverschijnselen zoals trillen, stuiptrekken, ademhalingsproblemen en verlamming optreden, met in zeldzame gevallen dus soms ook de dood tot gevolg.

 

Zwemwaterkwaliteit

De officiële zwemwateren in Nederland worden gecontroleerd op blauwalgen, maar er wordt niet gekeken naar welke soort er groeit. Bovendien zwemmen veel honden juist buiten de formele zwemgebieden, waar uiteraard helemaal geen controle van het water is.

Nu zijn er in Nederland nog maar een beperkt aantal ernstige gevallen voorgekomen, dus moeten we het risico ook niet overdrijven maar je kunt het zekere toch maar beter voor het onzekere nemen en met name in warme periodes kritisch zijn op waar je je hond laat zwemmen. Kies dus altijd voor liefst stromende schoon water in het liefst gecontroleerde zwemgebieden. Wanneer een hond na het zwemmen ziek wordt, neem dan uiteraard altijd zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Op www.zwemwater.nl kunt u de kwaliteit van de officiële zwemgebieden checken.