download

 

Paracetamol bij onze huisdieren…..NIET doen

Soms zien we dat onze huisgenootjes zich niet lekker voelen of bijvoorbeeld last van hun poot hebben. Het lijkt niet erg genoeg om naar de dierenarts te gaan, maar je wilt toch graag iets doen om ze te helpen. Een begrijpelijke gedachte is dan: “Zelf neem ik ook wel eens een paracetamol, eens kijken of het ook helpt bij mijn kat/hond.” Doe dit echter NIET!

 

Metabolisatie

Alles wat het lichaam in komt moet verwerkt worden; eten, drinken, medicijnen, enz. Deze verwerking, metabolisatie zoals we dat noemen, gebeurt door middel van tal van ingewikkelde processen die er voor zorgen dat de stoffen die binnenkomen omgezet worden in een vorm die door de nieren weer uitgescheiden kunnen worden. Deze verwerkingsprocessen zijn niet het zelfde bij alle dieren. Voor mensen is paracetamol een veilig medicijn, maar bij honden en zeker bij katten, wordt de paracetamol niet goed verwerkt en kan ernstige gevolgen hebben.

 

Paracetamol bij katten

Paracetamol (acetaminophen) wordt door het proces glucuronidatie in de lever verwerkt. Bij de kat is dit proces echter zeer zwak, waardoor er maar een klein deel van de paracetamol verwerkt wordt. De rest wordt door het enzym cytochroom P450 omgezet in een giftige stof. In het lichaam is ook glutathion aanwezig dat deze giftige stof neutraliseert. De kat heeft echter maar weinig glutathion waardoor er te veel gifstof in het bloed aanwezig blijft. Het gevolg hiervan is schade aan de lever en de omzetting van hemoglobine (zit in rode bloedcellen en zorgt voor transport van zuurstof) naar methemoglobine (dat geen zuurstof kan transporteren).

 

Gevolgen
Bij katten kan er acuut nierfalen omtreden. Verder kunnen de volgende symptomen gezien worden:
– Cyanose (blauwe slijmvliezen) ten gevolgen van zuurstof tekort
– Versnelde ademhaling
– Sloom, zwak
– Oedeem (zwelling) ter hoogte van de kop en poten
– Geelzucht (gele slijmvliezen) ten gevolgen van leverfalen
– Braken

Het herstel duurt meerdere dagen tot een week en sommige dieren kunnen komen te overlijden.

 

In het algemeen: Geef NOOIT medicatie die voor mensen bedoeld is aan uw huisdieren zonder dit te overleggen met uw dierenarts.