Wat is een histiocytoom

Een cutaan histiocytoom is een goedaardig huidgezwel. Het bestaat uit een opeenhoping van een grote hoeveelheid histiocyten in de huid. Histiocyten zijn cellen die bij de afweer zijn betrokken.

We zien histiocytomen meestal bij jonge honden tot een leeftijd van 3 jaar.

In korte tijd ontstaat er een huidgezwel variërend van enkele milimeters tot enkele centimeters. Meestal zitten ze op de kop, oren hals of poten. Ze zijn niet pijnlijk en geven geen jeuk, behalve als ze gaan ontsteken. Regelmatig ziet dit gezwel er vurig en onrustig uit.

 

Hoe stellen we de diagnose

 

D e leeftijd van het dier, de plek en het uiterlijk van de afwijking geven al een sterke verdenking. Toch is het erg belangrijk om door middel van een biopt zekerheid te krijgen. Er zijn namelijk ook andere tumoren met hetzelfde uiterlijk die wel kwaadaardig zijn. Met een dunne naald wordt de afwijking aangeprikt. In het laboratorium kan de diagnose dan bevestigd worden.

 

Wat is de behandeling/prognose

 

De meeste cutane histiocytomen verdwijnen spontaan binnen een tot anderhalve maand. Vaak zien we dat na het nemen van het aspiratiebiopt het gezwel wat actiever wordt (roder en natter) en daarna binnen enkele weken geheel verdwijnt. Als de hond veel likt of krabt aan het histocytoom kan een zalf met corticosteroïden het gezwel tot rust brengen. Uiteraard is het mogelijk om een histiocytoom door middel van chirurgie te verwijderen. Dit is zeker verstandig als hat langer blijft dan de aangegeven een tot anderhalve maand of voor veel irritatie zorgt die niet reageert op medicijnen.

 

Andere hystiocytaire aandoeningen

 

Er zijn ook andere aandoeningen van histiocytaire aard. Deze moeten niet verward worden met het cutaan histiocytoom.

Cutane histicytosis komt voor bij honden vanaf 3 jaar. Hierbij is een groter deel van de huid aangetast. De behandeling is medicinaal.

Histiocytair sarcoom en maligne histiocytos is een kwaadaardige vorm van kanker. Deze komt vooral voor bij bepaalde rassen (onder andere de Berner Sennen, Flatcoated retriever).