Een vogelkenner weet precies wat dit is. Een vogel die zicht niet lekker voelt gaat al snel ‘dik zitten’. Het is geen beeld dat wijst op een specifiek ziekte, maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. U leest hier een korte informatie over dit symptoom.

Als vogels ‘ dik zitten’ dan is dat bijna altijd een probleem. Deze vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.

‘Dik zitten’ is geen symptoom van één specifieke ziekte , maar kan door veel verschillende aandoeningen veroorzaakt worden. Zowel vogels die benauwd zijn als vogels met buikpijn kunnen dit vertonen.

Het is erg belangrijk om snel actie te ondernemen. Meestal verbergen vogels dat ze ziek zijn en zullen als u in het zicht bent proberen een normale houding aan te nemen door rechtop te zitten en de veren strak te trekken. Als ze denken dat ze alleen zijn zakken ze weer in. Op het moment dat ze het in uw aanwezigheid niet meer kunnen verbergen zijn ze reeds ernstig ziek. U zult dan snel de hulp van een vogeldierenarts in moeten roepen. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak.

U kunt wel eerste hulp verlenen door ze lekker warm te zetten , bijvoorbeeld onder een lamp. Let wel op dat ze niet oververhit raken. Daarnaast is het erg belangrijk dat ze vocht en voeding binnenkrijgen. U kunt de voeding fijnmalen en met water vloeibaar maken. Erg zieke dieren kunt u ook een rehydratiepoeder geven door bijvoorbeeld in een glas water een mespuntje zout en een eetlepel suiker, vruchtensiroop of een tablet druivensuiker op te lossen. Met behulp van een lepeltje kunt u dat in de bek druppelen.