Als een vogel ziek is stopt hij vaak met eten. Daardoor neemt de weerstand en de conditie nog sneller af dan van de ziekte alleen en zal de situatie nog sneller verslechteren. Het is belangrijk om snel een vogeldierenarts te raadplegen.

 

Wanneer is niet eten een probleem? Als vogels niet eten of het eten uitbraken is hulp altijd snel nodig. Vogels zijn namelijk dieren met een snelle stofwisseling en kunnen niet lang zonder eten. U kunt het niet ‘een paar dagen aankijken’.

Oorzaken:

Er zijn veel redenen waarom vogels niet eten. Het is belangrijk dat vogels wel het voer aangeboden krijgen dat bij ze past en waar ze aan gewend zijn. Bij het overschakelen op ander voer kunnen vogels soms hardnekkig weigeren te eten. Vogels moeten zich ook veilig voelen om te eten. Een rustige omgeving en eventueel de kooi gedeeltelijk afdekken kan helpen bij wilde of nieuwe vogels.  Soms kunnen ze niet eten omdat bijvoorbeeld de snavel afwijkend is of dat ze door ‘ het geel’ een keelontsteking hebben en niet kunnen slikken. Vogels kunnen ook niet eten omdat ze te ziek zijn en misselijk zijn of geen eetlust hebben.

Bijna alle ziekten kunnen veroorzaken dat een vogel stopt met eten. Zowel longontstekingen, orgaanziekten, als lever of nierziekten, infecties, legnood etc zijn mogelijke oorzaken van ‘niet eten’.

Therapie:

Er is niet een algemene therapie om een dier wat niet eet aan het eten te krijgen . De behandeling is uiteraard afhankelijk van de oorzaak. Vandaar dat een goede diagnose onontbeerlijk is.

Wat kunt u zelf doen?

Als eerste hulp kunt u vloeibare voeding toedienen. U kunt het normale voer fijnmalen en met water vloeibaar maken. Probeer 5-10 % van het lichaamsgewicht te voeren. Bij erg zieke vogels kunt u ook een suikerzoutoplossing geven zoals beschreven bij ‘dik zitten’. Uiteraard mag de situatie niet lang duren en moet u naar een vogeldierenarts gaan om de diagnose te stellen zodat uw vogel adequaat behandeld kan worden.