d44715d0-b559-4d01-b37b-acf0b676f71a_shutterstock_15561424_ara_blauwvleugelara_papagaai_vogel_tropisch_kleur_LR_490x330of  Chlamydiose

Papegaaienziekte of Chlamydiosis is een veel voorkomende ziekte bij vogels die ook bij mensen problemen kan geven. De ziekte wordt veroorzaakt door Chlamydia psittaci.
Papegaaienziekte is een bacteriële ziekte die voor kan komen bij niet alleen papegaaien (psittacose)  maar bij bijna alle vogelsoorten en op elke leeftijd. Een  besmetting wordt vaak binnen gehaald bij aankoop van nieuwe vogels, bezoeken van vogelbeurzen, shows e.d. Het is daarom aan te raden altijd goede hygiënische maatregelen te treffen, nieuw aangekochte vogels eerst te laten onderzoeken en ze in afwachting van de uitslagen in ieder geval in quarantaine te houden. Je voorkomt zo dat, mocht de vogel ziek zijn,  er meerdere vogels ziek worden. Veel vogels waaronder grasparkieten, valkparkieten,  agapornissen maar ook amazone papegaaien kunnen drager zijn van deze ziekte; ze kunnen de  bacterie jaren bij zich hebben  maar vertonen zelf geen ziekteverschijnselen. Wel kunnen deze  dragers juist door stress ziek worden en vormen dan een extra besmettingsbron.
Symptomen
De verschijnselen die we het eerst zien zijn lusteloosheid, dik zitten, ontsteking van het oogslijmvlies (aan een of beide  ogen), opgezwollen natte ogen en een  piepende zware ademhaling. Vogels stoppen vaak met eten waardoor ze geel-groenige ontlasting krijgen. Daarnaast kan het urine deel van de ontlasting dat normaal helder of wit is geel worden als  de lever ernstig aangetast is.
Besmetting vindt meestal plaats door het inademen van besmette deeltjes (denk aan verenstof / bodembedekking en opgedroogde ontlasting) maar kan ook via direct contact van eigenaar met de vogel of contact wat de vogels onderling met elkaar hebben.
Zoönose
Chlamydia is erg besmettelijk voor de mens; het is een zoönose, die  gemeld moet worden bij de overheid. Het ziektebeeld bij de mens is te vergelijken met de verschijnselen bij griep: hoofdpijn, koorts en spierpijn. Waar de verschijnselen bij griep meestal na enkele dagen overgaan, kunnen de verschijnselen bij papegaaienziekte langer aanblijven en er kan zelfs een longontsteking ontstaan. Het is dan ook aan te raden om altijd contact op te nemen met een huisarts als  er bij een van uw vogels papegaaienziekte vastgesteld is.
Diagnose
De diagnose kan op verschillende manieren gesteld worden:
1. PCR-test van een cloaca swab of uitstrijkje van het oog, dit is een zeer gevoelige test
2. Elisa test op een cloaca  of conjunctiva swab
3. Speciale kleuring van een uitstrijkje van de ontlasting, dit is een vrij ongevoelige test
4. Bloedonderzoek voor antilichaam titers
In de klinieken gebruiken we standaard een Elisa test die we binnen 20 minuten af kunnen lezen. Mocht deze test positief zijn dan sturen we eventueel nog een PCR test in ter controle.
Behandeling
Als we er op tijd bij zijn,  zijn papegaaien en parkieten gelukkig goed te behandelen met een antibioticum (doxycycline), dit kan met injecties of door het drinkwater. Wel is het belangrijk om de vogels voldoende lang te behandelen en ze tijdens de behandeling ook regelmatig een multivitamine  preparaat te geven om hun weerstand  te verbeteren. Tijdens de behandeling moeten we geen grit of kalk verstrekken aangezien dit het antibioticum onwerkzaam kan  maken. Ook moeten we regelmatig de hokken/verblijfplaatsen goed reinigen en desinfecteren om herbesmetting te voorkomen. Neem hierbij ook uw eigen hygiëne in acht, gebruik een mondkapje om het inademen van besmet stof te voorkomen.