Bij de Vets& Pets dierenklinieken hebben we nu al weer enkele jaren ervaring met laparoscopische operaties bij de hond. Laparoscopie is een buikoperatie uitgevoerd via 1 tot 3 gaatjes in de buikwand. Door deze gaatjes worden een scoop met camera en instrumenten  ingebracht.

 

De meest uitgevoerde laparoscopische operatie is de ovarioectomie (sterilisatie) bij de teef. Maar ook andere ingrepen, zoals het verwijderen van een niet ingedaalde testikel of het preventief vastzetten van de maag bij honden die gevoelig zijn voor een maagdraaiing worden regelmatig uitgevoerd. Verder kan laparoscopie gebruikt worden voor het nemen van biopsien van de lever, de milt en tumoren in de buik.

Het grootste voordeel van een laparoscopische ingreep boven een traditionele operatie is de veel kleinere operatiewond. Daardoor is de pijn na de ingreep veel minder. Maar er zijn ook andere voordelen: het beeld door de scoop is beter dan met het blote oog, waardoor kleine afwijkingen aan de organen makkelijker worden opgemerkt. Omdat niet met de vingers of hele hand in de buik wordt gegaan is de kans op irritatie van de buikorganen en infectie veel kleiner. Verder worden de bloedvaten bij sterilisatie of verwijderen van een binnenbal niet afgebonden, maar gesealed. Deze techniek is veel sneller en vermindert ook de kans op complicaties en de napijn.

Tijdens de laparoscopie wordt de buik van de hond opgeblazen met CO2 gas. Dit gebeurt met geavanceerde apparatuur die de druk binnen nauwe grenzen op peil houdt. Om het risico voor de patiënt verder te minimaliseren worden in onze klinieken alle dieren tijdens deze ingreep kunstmatig beademend. Zo hebben we de narcose 100% onder controle.

Kortom de laparoscopische buikoperatie biedt veel voordelen, zeker als deze wordt uitgevoerd door een ervaren chirurgisch team. En daarvoor bent u bij de Vets&Pets klinieken op het juiste adres.