In de humane geneeskunde wordt reeds vele jaren gebruik gemaakt van laserlicht, enerzijds in de chirurgie (in plaats van het klassieke scalpel, om mee te snijden), en anderzijds in de behandeling van diverse aandoeningen. Dierenkliniek Tussen Mark en Amer is erg trots om nu ook als een van de eerste praktijken in Nederland deze techniek in de diergeneeskunde te gaan toepassen
.

 

 

Wat is laserlicht?
Bij gewoon licht worden er lichtdeeltjes (fotonen) van verschillende golflengtes in verschillende richtingen uitgestuurd vanaf de lichtbron. Het resultaat is licht, en de golflengte bepaalt de kleur van het licht. Dit licht wordt diffuus de ruimte  ingestuurd.
Laserlicht daarentegen is heel anders, het licht is monochromatisch (1 specifieke golflengte), coherent (dwz de fotonen zijn in 1 fase), en gecollimeerd (1 smalle bundel in 1 richting)                                                                                                     
Afhankelijk van de energie en golflengte van het  laserlicht, worden lasers ingedeeld in 4 klasses, I t/m IV. Klasse I  zien we bv in CDspelers of laserprinters, II zijn de barcodelezers uit de supermarkt en een voorbeeld van klasse III zijn de laserpointers.

De lasers die gebruikt worden voor medische toepassingen zitten in klasse IV, met een energie van meer dan 500 mW (een halve Watt). Ze worden onderverdeeld in 2 groepen:

 •  Therapeutische laser: om weefsel te genezenTherapeutische laser
Als laserlicht met een bepaalde energie en golflengte in de weefsels terecht komt, ontstaat er een proces wat ‘fotobiostimulatie’ heet. In de cellen van het lichaam zitten zogenaamde ‘chromoforen’ , kleine moleculen die de fotonen absorberen en omzetten in de productie van locale energie op het niveau van de cellen. In gezond weefsel is deze extra energie niet zo zinvol, maar in beschadigde weefsels wordt het gebruikt voor het normaliseren van de celfunctie, remmen van de ontstekingsreactie,  stimuleren van het genezingsproces en verminderen van pijn. Dit alles zonder het toedienen van medicatie of zonder in het weefsel binnen te dringen. Samengevat kan men zeggen dat laserlicht de patient stimuleert in zijn eigen genezingsproces.

 

 

De biologische effecten van laserlicht

 •  Verminderen van pijn: door het vrijstellen van endorfines en stabiliseren van de zenuwcellen
 • Verminderen van de ontstekingsreactie: door toename van de locale bloedsomloop en lymfedrainage
 •  Versnellen van weefselherstel en celgroei:  door toename van de energie (ATP) op het niveau van de cel
 •  Verbeteren van de locale circulatie: betere doorbloeding geeft een snellere genezing
 • Verminderen van littekenvorming: snellere wondgenezing geeft meer gezond weefsel in plaats van littekenweefsel
 • Versnelde wondgenezing: door toegenomen doorbloeding en  infiltratie van diverse witte bloedcellen


Wat kan lasertherapie voor uw huisdier betekenen?
Therapeutisch laseren kan bij veel aandoeningen een toegevoegde waarde hebben. In onze praktijk wordt het voornamelijk gebruikt bij de volgende indicaties:

 • Wondgenezing na operaties
 • Open wonden die niet gehecht kunnen worden
 • Ontstekingen in de mondholte (stomatitis) en stimuleren van genezing na extracties van kiezen
 • Huidinfecties, de zogenaamde ‘hotspot’
 • Oorontsteking en othematoom (bloedoor)
 • Orthopedische aandoeningen zoals arthrose of peesontsteking
 • Opengebroken anaalklierabces

Gevaren en/of nadelen

 • Net als alle andere vormen van licht, kan ook laserlicht schadelijk zijn voor de ogen, enerzijds van de patient en anderzijds van de gebruiker. Niet alleen bij het direct in de laserstraal kijken, maar ook indirect kan het schade berokkenen. Daarom zullen wij steeds de ogen van de patient afdekken, en zelf een speciale beschermende bril dragen.
 • Lasertherapie mag niet worden toegepast als er sprake is of verdenking is van tumoren. Aangezien celgroei en vermeerdering door laserlicht gestimuleerd wordt, zouden ook tumoreuze processen erdoor versneld kunnen gaan groeien.

 

Lasertherapie wordt op dit moment alleen aangeboden op de hoofdpraktijk van Dierenkliniek Tussen Mark en Amer.