Uw huisdier gaat naar huis met een (spalk)verband. Het doel van het (spalk)verband is tweeërlei: het beschermen van een (operatie)wond en het bieden van stevigheid aan de verbonden of gespalkte poot.

Om dit doel te kunnen waarborgen is het belangrijk dat het verband goed blijft zitten. Bovendien kan een afgezakt of slecht passend verband leiden tot ernstige complicaties. De richtlijnen hieronder moeten daarom ook strikt worden opgevolgd.

 

Rust

– Voor een goede genezing is het belangrijk dat het dier zich rustig houdt en beperkt wordt in de beweging.

o Katten moeten binnenblijven en mogen niet springen. Dit kan bereikt worden door de kat op te sluiten in een grote bench, met toegang tot een kattenbak naast eten /drinken.

o Honden mogen alleen naar buiten om hun behoefte te doen en moeten verder rust houden: 4x daags 10 minuten aan de lijn uitlaten. Spelen is uit den boze en ook bij honden is een bench aan te bevelen. Dit geldt zeker als de hond gewend is op de bank te springen of trap te lopen.

– Voorkom uitglijden van uw huisdier door een ruwe ondergrond in de buurt van de ligplaats en/of mand. Dit kan door eventueel tijdelijk opgelost worden door een mat of tapijt neer te leggen in die delen van het huis. De eerste dagen kan het zijn dat u uw huisdier moet helpen bij opstaan en uitlaten. Dit kan door het gebruik van een broekje met lussen (te bestellen door uw dierenarts of onze kliniek) of een handdoek met daarin twee of vier gaten voor de benen.

 

Beschermen

– Het verband moet beschermd worden tegen het dier zelf. Uw huisdier mag niet aan het verband komen. Als dat wel gebeurt, zal er een kraag opgezet moeten worden. Als het dier het verband eerst met rust liet en na een volgende verbandwissel er toch aan gaat zitten, dan kan er iets mis zijn met het verband. U moet dan direct contact opnemen met uw dierenkliniek.

– Het verband moet beschermd worden tegen vocht en vuil. Het dier mag niet buitengelaten worden met een onbeschermd verband, want dan zuigt het vocht en vuil op van de grond. Honden moeten uitgelaten worden met een zogenaamd hondenschoentje of een plastic zak en daaromheen een dikke sok. Beide mogen alleen buiten omgedaan en binnenshuis weer afgedaan wordt, want anders gaat de poot ‘zweten’ in het verband.

 

Controle

– Het verband moet u dagelijks controleren op losheid (dit moet hetzelfde blijven en niet te los of te strak gaan zitten) en op vochtigheid (natte verbanden kunnen voor veel ellende zorgen). Dit laatste kunt u doen door naar de teentjes te kijken (als deze tenminste buiten het verband steken): indien deze verder uit elkaar staan dan de vorige dag en/of er komt vocht uit, dan moet het verband onmiddellijk opnieuw worden aangelegd. U kunt hiervoor het beste direct contact opnemen met onze kliniek.

– Als het verband begint te stinken, uw dier plotseling kreupel begint te lopen of zich niet lekker voelt met slechte eetlust en koorts (normale lichaamstemperatuur tussen 38 en 39 graden), dan kan er iets mis zijn met het verband. U moet dan contact opnemen met onze kliniek.

– Een regelmatige controle door uw dierenarts is essentieel om te zorgen dat het wondverband goed blijft werken en dat de spalk goed blijft zitten. Hiervoor is het verstandig om een regelmatige afspraak bij uw dierenarts te maken: bij spalkverbanden minimaal 1x per week (tenzij er problemen optreden) en bij wondverbanden elke dag of om de dag. Hierdoor kunt u veel problemen voorkomen.

 

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met uw dierenarts of onze klinieken.