Eén van de moeilijkste beslissingen is die over leven en dood. Zeker als deze beslissing betrekking heeft op het huisdier waar u veel om geeft en welke van u afhankelijk is. Het is daarentegen heel humaan dat u het lijden van uw huisdier wilt voorkomen; ‘Dat heeft hij beslist niet verdiend’. Ook is het niet vreemd dat er in het traject hier naartoe twijfel ontstaat; ’Waar doe je goed aan, wanneer is het juiste moment voor euthanasie?’ Is dat als hij pijn krijgt? Maar hoe merkt u dit als eigenaar? Bovendien kunnen zaken als verwarring, misselijkheid of angst de kwaliteit van leven ook benadelen en een aanleiding vormen voor euthanasie bij een huisdier. Hoe maakt u echter de juiste afwegingen en in het belang van uw dier? Graag willen wij als team u en uw huisdier ook in deze laatste levensfase van zijn of haar leven bijstaan en daar waar nodig onze ondersteuning bieden. 

 

De periode voorafgaande aan de euthanasie 

Soms is er een concrete aanleiding om vragen te stellen over het afscheid nemen van uw dier. Bijvoorbeeld als een ongeneselijke ziekte wordt vastgesteld, zoals een ernstige hart- of nierziekte of een onbehandelbare vorm van kanker. In andere gevallen kan het een optelsom zijn van verschillende ouderdomskwalen die maken dat u nadenkt over euthanasie. U realiseert zich dat de kwaliteit van het leven van uw huisdier geleidelijk aan afneemt. Maar wanneer is het juiste moment daar gekomen? Wij bieden u in deze situatie de mogelijkheid om een afspraak bij uw vaste dierenarts te maken. Op basis van uw verhaal en uitgebreid lichamelijk onderzoek bij uw huisdier zal de dierenarts met u bespreken hoe u uw huisdier optimaal kunt ondersteunen en klachten kunt verlichten, bijvoorbeeld met medicatie tegen pijn of misselijkheid. De dierenarts zal u een zo goed mogelijke beoordeling geven van de kwaliteit van leven en wanneer het genoeg geweest is. Uiteraard ligt de beslissing voor het moment van inslapen bij uzelf, maar wij zullen u hier zo goed mogelijk bij adviseren en helpen.  

 

Praktische zaken en vragen 

Naast het bepalen van het juiste moment zijn er ook praktische zaken rondom het inslapen van uw huisdier. Deze kunt u natuurlijk met de dierenarts of paraveterinair bespreken.  

Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

  • Waar wilt u de euthanasie laten plaatsvinden: op de praktijk of liever thuis?  
  • Hoe om te gaan met kinderen: zijn ze bij het afscheid? En hoe leg je het uit? 
  • Hoe handelt u ten aanzien van de andere huisdieren: laat u ze afscheid nemen? 
  • Hoe gaat de euthanasie precies in zijn werk? 
  • Wat wilt u dat er met uw huisdier gebeurt na de euthanasie: begraven, cremeren of destructie?  
  • Wat houden deze keuze in?  
  • Wat zijn de hiermee samenhangende kosten? 
  • Heeft u nog speciale wensen rondom het afscheid? 

Naast advies en informatie hebben we ook de nodige documentatie voor u beschikbaar. Op deze manier proberen we u zo goed mogelijk te helpen om zorgen en onduidelijkheden vooraf weg te nemen.  

 

De euthanasie zelf 

Ondanks de voorbereiding en ondersteuning voorafgaand aan de euthanasie, zal dit natuurlijk verdrietig blijven; afscheid nemen doet immers pijn. Door alles vooraf met u te bespreken proberen we ervoor te zorgen dat u tijdens het afscheid al uw aandacht aan uw huisdier kunt geven. Indien gewenst kunt u tijdens of na de euthanasie natuurlijk nog even in alle rust alleen zijn met uw dier. We doen er alles aan om euthanasie voor uw dier pijn- en stressvrij te laten verlopen en u de ruimte te geven die u nodig heeft. 

 

Nazorg 

Na de euthanasie begint voor u de rouwfase. De verwerking van een verlies heeft tijd nodig, hoe lang verschilt per persoon en situatie. Soms hebben eigenaren zoveel moeite om deze periode door te komen, dat een verwijzing naar een psycholoog gespecialiseerd in rouwverwerking zinvol kan zijn. Mocht u na de euthanasie nog vragen hebben dan kunt u hier altijd bij ons mee terecht. Samen zorgen we ervoor dat u deze moeilijke stap uiteindelijk een plekje kunt geven en de periode die u met uw huisdier deelde op de juiste wijze kunt afsluiten.
 

© Vets & Pets 2024