Chiropractie is een manuele therapie (letterlijk:“met de handen”) voor het diagnosticeren en behandelen van bewegingsbeperkingen (blokkades) in gewrichten in hals, rug of extremiteiten (poten). Hierdoor wordt het zenuwstelsel van het dier ook direct positief beïnvloed.

Resultaten zijn vaak meteen na de behandeling zichtbaar; het dier kan weer beter functioneren en heeft meer bewegingsvrijheid.

Curatief

Afhankelijk van de klacht van uw dier en de bevindingen uit het chiropractisch onderzoek wordt de behandeling ingesteld. Een kreupelheid aan een of meerdere poten kan leiden tot een overbelasting van de wervelkolom.  Andersom kan een blokkade of stijfheid van de wervelkolom  ook tot een kreupelheid leiden.  Het is dus belangrijk dat het dier soepel en vrij kan bewegen in de wervelkolom om te zorgen dat het dier niet terecht komt in een vicieuze cirkel van pijn, spierspanning en overbelasting. Chiropractie kan hierbij uitkomst bieden.

Preventief

U kunt uw hond of kat ook preventief laten onderzoeken door de chiropractor. U krijgt adviezen en er kan een eventuele behandeling volgen. Door tijdige of preventieve behandeling kunt u blessures voorkomen.

Wanneer

Chiropractie wordt zowel bij sporthonden als bij huishonden uitgevoerd omdat rugproblemen en kreupelheden bij alle honden(rassen) kunnen voorkomen. De behandeling is ook geschikt voor katten en oudere honden. Dieren zijn in staat snel te reageren op chiropractie. Soms is één behandeling al voldoende.

Behandelindicaties  Chiropractie:

  • Rug- en halsproblemen zonder duidelijke oorzaak;
  • Hernia (hnp) of spondylose (aandoening ruggenwervel) van de wervelkolom of nek;
  • Kreupelheden aan een of meerdere poten;
  • Gewrichtsafwijkingen zoals HD (compensatie in de wervelkolom);
  • Artrose (kraakbeenaandoening/slijtage) in de gewrichten;
  • Verminderde sportprestaties;
  • Na operaties (b.v. voorste kruisband) i.v.m. compensatie in de wervelkolom.

Hoe weet u of chiropractie iets voor uw hond of kat is?

Als uw dier last heeft van een stijf looppatroon, kreupelheid, moeilijk opstaan en/of gaan liggen. Of wanneer er sprake is van pijnreacties bij het borstelen of aaien. Ook gedragsverandering kan een lichamelijke oorzaak hebben.

Contact

Via de assistentes van de klinieken kunt u rechtstreeks een afspraak bij hen maken.

Voor verdere vragen over dierfysiotherapie & hydrotherapie kunt u altijd contact opnemen met:

Claudi Leijten dierfysiotherapeut
praktiserend lid van de NVFD
lid van de vakgroep hydrotherapie
Tel: 06-23617840
info@fysiovoordieren.nl
CLeijten@TussenMarkenAmer.nl