Één van de moeilijkste beslissingen in het leven is die over leven en dood. Zeker als deze beslissing betrekking heeft op het huisdier waar je veel om geeft. Als je ziet dat het minder gaat met je huisdier wil je voorkomen dat hij of zij lijdt. Toch is het normaal dat er twijfel ontstaat; ’Waar doe je goed aan, wanneer is het moment om te kiezen voor euthanasie’. Is dat als hij pijn krijgt? Maar hoe merk je dat als eigenaar. Ook kunnen zaken als misselijkheid, verwardheid of angst de kwaliteit van leven benadelen en aanleiding zijn om euthanasie te overwegen. Graag willen wij u bijstaan in dit lastige proces; zie ook onze informatiebrief over ‘Afscheidsbegeleiding’. Hieronder lichten we de mogelijkheden rondom euthanasie bij uw huisdier toe.  

 

Euthanasie door de dierenarts in de praktijk
U kunt voor de euthanasie een afspraak maken op de praktijk. Is de ziektegeschiedenis van uw dier bekend dan wordt deze afspraak liefst bij uw vaste dierenarts ingepland. Als er nog vragen of onduidelijkheden zijn wordt er eerst een afspraak gemaakt om samen met u de situatie te beoordelen en te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Het kan voorkomen dat er toch opties zijn waar u zelf niet aan had gedacht, zoals medicatie tegen pijn of misselijkheid. Als er uiteindelijk besloten wordt tot euthanasie in de praktijk is hier vaak een aparte ruimte voor beschikbaar waar u in alle rust afscheid van uw huisdier kunt nemen. 

 

Euthanasie door één van onze dierenartsen aan huis
Uiteraard kan de euthanasie van uw huisdier ook op afspraak thuis plaatsvinden. Dit kan voor uw huisdier prettiger zijn wanneer het erg ziek is, niet meer zo mobiel is of gewoon erg gespannen of angstig is in de praktijk. Ook voor uzelf kan het de voorkeur hebben om dit laatste moment niet op de praktijk, maar in de vertrouwde huiselijke omgeving te beleven. Bij een euthanasie aan huis moet u er wel rekening mee houden dat de dierenarts uw overleden huisdier niet mee mag nemen. U zult hier dus zelf voor moeten zorgen.  

 

De euthanasie
De dierenarts zal eerst een prikje geven dat vergelijkbaar is met een narcose. Deze prik krijgt het dier vaak in een spier of in een bloedvat. Het duurt ongeveer 5-10 minuten voordat uw huisdier slaapt. Braken komt steeds minder vaak voor met de moderne narcosemiddelen. Vaak laat de dierenarts u even alleen, maar als u het prettiger vindt kunnen we ook bij u blijven totdat uw dier onder narcose is. Als uw huisdier slaapt is het tijd voor de laatste injectie. Uw huisdier merkt hier door de narcose zelf niets meer van. Meestal wordt de laatste injectie in een bloedvat gegeven. Bij kleinere dieren of dieren in een slechte conditie is dit niet altijd mogelijk en wordt de prik in een orgaan gegeven. De meeste dieren slapen rustig in. Soms worden spiertrillingen gezien en haalt het dier nog een keer diep adem. Dit zijn reflexen van het lichaam, waar uw huisdier niets meer van merkt. De meeste dieren hebben hun ogen open als ze zijn overleden. Als u het niet prettig vindt dan hoeft u natuurlijk niet bij deze tweede injectie aanwezig te zijn. U kunt altijd de ruimte even verlaten en desgewenst later terugkomen. De dierenarts zal naar het hart luisteren om te controleren dat het dier overleden is. U kunt hierna zoveel tijd nemen als u wilt om afscheid te nemen van uw huisdier. Ook vinden wij het niet vreemd als u bijvoorbeeld een plukje haar mee wilt nemen of nog een foto maakt. 

 

De mogelijkheden na overlijden
1 – Het huisdierencrematorium/begraafplaats
Net als bij mensen kunnen dieren gecremeerd of begraven worden. U kunt uw huisdier zelf naar het crematorium/ de begraafplaats brengen of wij kunnen het vervoer voor u regelen. Uw huisdier kan individueel (dan krijgt u as terug als u dit wilt) of met andere dieren samen worden gecremeerd. Er zijn verschillende crematoria waar uw dier naartoe zou kunnen. Wij hebben een samenwerking met dierenuitvaartzorg Nederland. U kunt op hun website bekijken welke verschillende uitvaartpakketten ze aanbieden https://dierenuitvaartzorgnederland.nl/ 

2 – Meenemen naar huis en zelf begraven
Het verschilt per gemeente of u huisdieren tot een bepaald formaat thuis kunt begraven in uw eigen tuin.

 

3 – Uw huisdier achterlaten bij de dierenarts
Als u niet voor crematie of begraven kiest, houdt dit in dat er gekozen wordt voor destructie. Destructie is het vermalen van dode dieren tot uiteindelijk biobrandstof. De dieren worden opgehaald door een gespecialiseerd bedrijf voor destructie. Tot het ophalen zal uw huisdier in een koeling worden bewaard. Het is ook mogelijk om uw overleden huisdier zelf naar uw gemeentewerf te brengen. Daar kunnen dieren ook opgehaald worden voor destructie en dit is vaak kosteloos (dit is per gemeente verschillend) 

 

Uw hond uitschrijven bij de gemeente
Bij het inslapen van een hond krijgt u een overlijdensverklaring mee, zodat u hem of haar kunt laten uitschrijven bij de gemeente als u hondenbelasting betaalt. 

 

Uitschrijven databank / I&R Regeling
Vergeet uw huisdier ook niet uit te schrijven bij de databank indien het dier gechipt en geregistreerd is. Honden die na 1 april 2013 zijn geboren of na die datum geïmporteerd zijn, vallen onder de wettelijke I&R-regeling. Volgens deze regeling moeten de dieren geregistreerd staan bij een erkende databank en na het overlijden binnen 14 dagen worden uitgeschreven. 

 

©Vets & Pets 2024