Uw huisdier gaat naar huis met een (spalk)verband. Het doel van het verband is het beschermen van een (operatie)wond en het bieden van stevigheid aan de poot. Het is belangrijk dat het verband goed blijft zitten. Bovendien kan een afgezakt of slecht passend verband leiden tot vervelende complicaties. In deze informatiebrief geven we daarom aanvullende adviezen voor een dier met een (spalk)verband. 

 

Rust  

Voor een goede genezing is het belangrijk dat uw dier zich rustig houdt en beperkt wordt in de beweging: 

  • Katten moeten binnenblijven en springen moet zoveel mogelijk worden voorkomenHet beste kunt u de kat in een grote bench doen, met hierin toegang tot eten, drinken en een kattenbak 
  • Honden mogen alleen even kort aangelijnd naar buiten om hun behoefte te doenOok bij honden is een bench aan te bevelenzeker als de hond gewend is op de bank te springen of trap te lopen.  
  • Vermijd wilde bewegingen door spelen. Om een hond mentaal uit te dagen kan een snuffelmat gebruikt worden waarbij hij of zij wel moet zoeken maar niet teveel beweegt. 
  • Voorkom uitglijden van uw huisdier op een gladde ondergrond. Het kan helpen om tijdelijk een mat of tapijt neer te leggen in huis 

De eerste dagen kan het zijn dat u uw huisdier moet helpen bij het opstaan en uitlaten. Hiervoor kunt u een handdoek met daarin twee of vier gaten voor de poten of een speciaal broekje met lussen gebruiken.  

 

Beschermen  

  • Het verband moet beschermd worden tegen beschadiging. Uw huisdier mag daarom niet aan het verband bijten. Als dat wel gebeurt, zal een kraag gebruikt moeten worden om dit te voorkomen. Als uw dier het verband eerst met rust liet maar er plots aan gaat zittenkan er iets mis zijn met het verband. Neem dan contact op met uw dierenkliniek voor een controle. 
  • Het verband moet schoon een droog gehouden wordenLaat honden uit met een zogenaamd hondenschoentje of een plastic zak om het verband en daaromheen een dikke sok.  

 

Controle  

  • Controleer het verband dagelijks: het moet niet losser of strakker zitten dan ervoor, niet nat zijn en/of stinken. Als de teentjes zicht-/voelbaar zijn kunt u deze controleren op zwelling. Indien het verband is afgezakt, nat is, stinkt en/of de teentjes gezwollen zijn moet het verband meestal nog dezelfde dag opnieuw worden aangelegd.  
  • Ook als uw dier plotseling kreupel begint te lopen of zich niet lekker voelt (slechte eetlust, koorts) kan er iets mis zijn met het verband. Om verdere problemen te voorkomen kunt u het beste direct contact opnemen met de kliniek. 
  • Meestal moet een verband een aantal keer verwisseld worden. Afhankelijk van de reden van het verband kan dit bijvoorbeeld om de dag of wekelijks zijn. Regelmatige controle door uw dierenarts is belangrijk om te zorgen dat het verband goed blijft werken en de eventuele spalk goed blijft zitten.  

 

Met deze maatregelen kunnen we veel problemen voorkomen. Bij aanvullende vragen of problemen kunt u altijd contact opnemen met uw Vets & Pets kliniek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Vets & Pets 2019