TTA staat voor Tuberositas Tibia Advancement. Dit is een speciale methode voor de behandeling van een gescheurde voorste kruisband bij honden. 

Door een (deels) gescheurde kruisband wordt het kniegewricht instabiel. Bij mensen wordt vaak een nieuwe kruisband gemaakt van eigen peesweefsel. Mede door de intensieve revalidatie die hierbij hoort is deze methode voor honden niet geschikt. Daarom worden bij honden andere technieken toegepast, waaronder de TTA.   

Bij de TTA wordt de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen naar voren geplaatstDit gebeurt met een speciaal titanium plaatje en kooiHierdoor worden de krachten in de knie zodanig gewijzigd dat er direct een goede stabiliteit ontstaat ede voorste kruisband wordt ontlast 

De TTA is vooral gunstig als behandeling van een gescheurde kruisband bij grotere honden. Bij kleinere honden wordt vaker een kunstband buiten het kniegewricht om aangebracht en het kapsel ingekort. Deze methode biedt echter onvoldoende stabiliteit voor een grote, zwaardere hond. De TTA techniek is gunstig omdat het snel en goede stabiliteit geeft. Hierdoor kan de hond de knie weer goed gebruiken en ontstaat minder artrose.  Voor de TTAtechniek is heel wat expertise vereist. Deze operatie wordt dan ook enkel uitgevoerd door dierenartsen die hier speciaal voor zijn opgeleid. Na de operatie zal de hond rustig moeten revalideren. De dierenfysiotherapeut kan hier eventueel bij helpen. Het duurt ongeveer 6 weken voordat de gemaakte zaagsnede weer is dichtgegroeidOp dat moment zal er ook een röntgencontrole gemaakt worden ter controle. In de maanden na de operatie kunnen honden steeds meer gaan wandelen, rennen en spelen waardoor ze uiteindelijk helemaal geen last meer ondervinden van de gescheurde kruisbandHet is belangrijk dat een hond na een gewrichtsoperatie niet te zwaar wordt. Daarnaast kan met een medisch dieet de gewrichten worden ondersteund.  

                                         

 

 

© Vets & Pets 2019