De belangrijkste redenen om een kater te castreren zijn het voorkomen van nestjes en het verminderen van ongewenst katergedrag. Als de castratie goed verloopt is het geen grote operatie en zal de kater binnen enkele dagen herstellen. Het aanpassen van de voeding is de beste manier om overgewicht na castratie tegen te gaan. 

Castreren: waarom?

  • Het voorkómen van ongewenste nestjes, ook bij andermans poezen 
  • Het wegnemen van typisch katergedrag: het plassen tegen verticale voorwerpen, sproeigedrag waarbij de urine een zeer penetrante geur verspreidt; de zgn. katerlucht. Door het wegnemen van de geslachtsdrift verdwijnt dit territoriumgedrag meestal, echter niet altijd! 
  • Het van huis weglopen en veelvuldig vechten met andere katers, waardoor allerlei verwondingen (bijv. vechtabcessen) ontstaan en virale infecties (als kattenaids en kattenleucose) overgebracht kunnen worden

Castratie  

Katers worden meestal rond 6 maanden leeftijd gecastreerd. Op de dag van de operatie wordt de kater op afspraak nuchter gebracht, waarna hij later dezelfde dag weer naar huis toe mag. Voor de operatie stelt de operatieassistente u een aantal vragen over de algemene gezondheid van uw kater. Daarna voert de dierenarts een preanesthetisch onderzoek uit waarbij o.a. het hart en de longen worden beluisterd. Tijdens de operatie worden via twee kleine snedes op de balzak beide testikels verwijderd en de zaadstreng en het bloedvat met elkaar verknoopt. Het hechten van de huid is niet nodig. Mocht de kater de neiging hebben aan de wond te likken/bijten, dan kan hij een kraag mee krijgen. Over het algemeen is dit echter niet nodig.   

Nazorg 

De kater hoeft dezelfde dag nog niet te eten of te drinken, maar mag dat wel. Het is belangrijk dat hij de volgende dag wel weer wil eten en drinken. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Houd de kater in ieder geval de eerste twee dagen na de operatie binnen. Na 10-14 dagen vindt er een wondcontrole plaats. Houdt in de tussentijd ook zelf de wond in de gaten; bij twijfel over veel likken, zwelling of ontsteking plannen we eerder een controle in.   

Voedingsadvies 

Na de castratie wordt de stofwisseling van de kater trager. Als hier onvoldoende op gelet wordt kan hij fors overgewicht ontwikkelen. Katten met overgewicht hebben een verhoogd risico op suikerziekte, hartaandoeningen, leververvetting, gewrichts-, huid- vacht- en blaasproblemen. Daarnaast bestaat er een groter narcose- en operatierisico. Het is daarom zeer belangrijk om na de castratie de voeding aan te passen. Als u consequent bent met de voeding van uw kater, dan hoeft hij na castratie geen overgewicht te ontwikkelen. Soms betekent dit 10-20% minder voeding geven, of een speciaal dieet dat geschikt is voor de gecastreerde kat. Onze voedingsconsulenten kunnen u hierin van advies voorzien.