Een konijn is een sociaal dier en gewend om in groepen te leven. Het is daarom ons advies om twee konijnen samen te huisvesten. De meest optimale combinatie is het samen huisvesten van een voedster (vrouwtje) en een rammelaar (mannetje).Bij de beste combinatie van een voedster en een rammelaar is het uiteraard belangrijk om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Konijnen zijn vruchtbaar vanaf een leeftijd van 3-4 maanden. Om geen ongewenste nakomelingen te krijgen adviseren wij dan ook om de dieren vanaf die tijd even apart te huisvesten en zo snel mogelijk te laten helpen. Een rammelaar kan gecastreerd worden vanaf een leeftijd van ca. 4 maanden. Een voedster kan gesteriliseerd worden vanaf ca. 6 maanden.

Let op!! Na castratie is uw rammelaar nog 2 a 3 weken vruchtbaar. Wilt u geen nestje, houd uw konijnen dan nog 3 weken na de castratie apart.

Castreren: waarom ?

  • Het voorkómen van ongewenste nakomelingen.
  • Makkelijker te koppelen met andere konijnen.
  • Ongewenst, agressief gedrag tegengaan.

Castratie

Rammelaars worden meestal vanaf 4 maanden leeftijd gecastreerd. Het konijn moet in tegenstelling tot andere dieren tot aan het moment van de operatie eten. Dit heeft te maken met de spijsvertering van het konijn. Het konijn wordt na lichamelijk onderzoek met injectienarcose in slaap gebracht. Daarna krijgt hij zuurstof via een kapje toegediend en wordt door de anesthesie-assistente nauwlettend in de gaten gehouden.
Voordat de operatie begint krijgt het konijn een pijnstillende injectie. Tijdens de operatie worden via twee kleine snedes op de balzak beide testikels verwijderd.

Nazorg

Het konijn moet dezelfde dag nog eten. Dit is belangrijk om het maag-darmkanaal actief te houden. Doet uw konijn dat niet, neem dan contact met ons op. Het is dan verstandig om extra pijnstilling toe te dienen en uw konijn te gaan dwangvoeren. Als het konijn na deze handelingen nog niet zelfstandig wil eten is het verstandig om op controle te komen. Dit valt onder de nazorg van de operatie.
Een ander belangrijk aandachtspunt is de huisvesting van uw konijn. Is uw konijn gewend om buiten te zitten, verander dat dan niet. Het is wel belangrijk om uw dier een week uit de tocht te houden. Het liefst in bijvoorbeeld een schuurtje. Uiteraard moet de bodembedekking in het hok schoon zijn om infectie van de operatiewond te voorkomen. Wij adviseren als bodembedekking krantensnippers of houtsnippers, die de wond minder irriteren.

Mocht u na het lezen van deze informatiebrief nog vragen over de castratie van uw konijn, neem dan gerust contact op. Wij helpen u graag.