De belangrijkste redenen voor sterilisatie van een poes is het voorkomen van nestjes en het tegengaan van krolsheid. Bij een sterilisatie zal de poes meestal een dag worden opgenomenHet aanpassen van de voeding is de beste manier om overgewicht na sterilisatie tegen te gaan.

Krolsheid 

Vanaf een leeftijd van ongeveer 5-6 maanden is een poes vruchtbaar en kan ze een nestje krijgen. Het vruchtbare moment, de krolsheid, treedt gemiddeld 1 keer per maand op en duurt 3-4 dagen. Meestal wordt dit gekenmerkt door klaaglijk miauwen, veel aandacht vragen, graag aangehaald worden en soms onzindelijk plasgedrag. Sommige katten laten echter vrij weinig van de krolsheid merken, terwijl ze op dat moment wel vruchtbaar zijn.  

Waarom? 

Om ongewenste nestjes te voorkomen adviseren wij u de poes te steriliseren. De poes wordt dan ook niet meer krols. Na sterilisatie kan bovendien een risicovolle baarmoederontsteking niet meer optreden. Een ander medisch voordeel is dat poezen die jong gesteriliseerd worden, op latere leeftijd veel minder kans hebben op het ontstaan van kwaadaardige melkkliertumoren.  

Om de krolsheid te onderdrukken is er ook de mogelijkheid van de poezenpil. Ook hiermee wordt de poes niet krols en is niet vruchtbaar, maar de kans op een baarmoederontsteking en kwaadaardige tumoren is door de extra hormoontoediening juist groter. Vanwege deze bijwerkingen wordt de pil door ons niet aangeraden voor langdurig gebruik, maar alleen om bijvoorbeeld een periode tot aan een sterilisatie te overbruggen.  

 

Sterilisatie 

Poezen worden meestal rond 6 maanden leeftijd gesteriliseerd. Op de dag van de operatie wordt de poes op afspraak nuchter gebracht, waarna ze later dezelfde dag weer naar huis toe mag. Tijdens de operatie worden via een kleine snede in de buik de beide eierstokken verwijderd. Alleen als de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd, dit natuurlijk altijd in overleg met de eigenaar De huid wordt gehecht met onderhuids oplosbaar hechtmateriaal. Mocht de poes de neiging hebben aan de wond te likken/bijten, dan kan ze een petshirt of een kraag mee krijgen. Over het algemeen is dit echter niet nodig.  

 

Nazorg 

Het is belangrijk dat de poes de eerste 2 dagen licht verteerbare voeding krijgt om het maag-darmstelsel na de narcose weer op gang te brengen. Mocht ze dezelfde dag nog niet willen eten of drinken, is dat geen probleem. Het is wel belangrijk dat ze de volgende dag weer gaat eten en drinken. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Na de sterilisatie moet de poes tenminste twee dagen binnenblijven. Na 10-14 dagen vindt er een wondcontrole plaats. Houdt in de tussentijd ook zelf de wond in de gaten; bij twijfel over veel likken, zwelling of ontsteking plannen we eerder een controle in. 

Voedingsadvies 

Na de sterilisatie wordt de stofwisseling van de poes trager. Als hier onvoldoende op gelet wordt kan ze fors overgewicht ontwikkelen. Katten met overgewicht hebben een verhoogd risico op suikerziekte, hartaandoeningen, leververvetting, gewrichts-, huid- en blaasproblemen. Daarnaast bestaat er een groter narcose- en operatierisico. Het is daarom zeer belangrijk om na de sterilisatie de voeding aan te passen. Als u consequent bent met de voeding van uw poes, dan hoeft ze na sterilisatie geen overgewicht te ontwikkelen. Tijdens de wondcontrole, 10-14 dagen na de sterilisatie, zal er samen met u gekeken worden naar de specifieke voedingsbehoefte van uw kat. Onze paraveterinairen/ voedingsconsulenten kunnen u hierin van advies voorzien en zullen aangeven welke voeding het beste bij de voedingsbehoefte van uw kat aansluit. 

 

 

© Vets & Pets 2024