De belangrijkste redenen voor sterilisatie van een poes is het voorkomen van nestjes en het tegengaan van krolsheid. Bij een sterilisatie zal de poes meestal een dag worden opgenomenHet aanpassen van de voeding is de beste manier om overgewicht na sterilisatie tegen te gaan.

Krolsheid 

Vanaf een leeftijd van ongeveer 5-6 maanden is een poes vruchtbaar en kan ze een nestje krijgen. Het vruchtbare moment, de krolsheid, treedt gemiddeld 1 keer per maand op en duurt 34 dagen. Meestal wordt dit gekenmerkt door klaaglijk miauwen, veel aandacht vragen, graag aangehaald worden en soms onzindelijk plasgedrag. Sommige katten laten echter vrij weinig van de krolsheid merken, terwijl ze op dat moment wel vruchtbaar zijn.  

Waarom? 

Om ongewenste nestjes te voorkomen adviseren wij u de poes te steriliseren. De poes wordt dan ook niet meer krols. Na sterilisatie kan bovendien een risicovolle baarmoederontsteking niet meer optreden. Een ander medisch voordeel is dat poezen die jong gesteriliseerd worden, op latere leeftijd veel minder kans hebben op het ontstaan van kwaadaardige melkkliertumorenOm de krolsheid te onderdrukken is er ook de mogelijkheid van de poezenpil. Ook hiermee wordt de poes niet krols en is niet vruchtbaar, maar de kans op een baarmoederontsteking en kwaadaardige tumoren is door de extra hormoontoediening juist groter. Vanwege deze bijwerkingen wordt de pil door ons niet aangeraden voor langdurig gebruik, maar alleen om bijvoorbeeld een periode tot aan een sterilisatie te overbruggen.  

 Sterilisatie 

Poezen worden meestal rond 6 maanden leeftijd gesteriliseerdOp de dag van de operatie wordt de poes op afspraak nuchter gebracht, waarna ze later dezelfde dag weer naar huis toe mag. Tijdens de operatie worden via een kleine snede in de buik de beide eierstokken verwijderd. Alleen als de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd, dit natuurlijk altijd in overleg met de eigenaar. De huid wordt gehecht met onderhuids oplosbaar hechtmateriaal. Mocht de poes de neiging hebben aan de wond te likken/bijten, dan kan ze een petshirt of een kraag mee krijgen. Over het algemeen is dit echter niet nodig.  

Nazorg 

De poes hoeft dezelfde dag nog niet te eten of te drinken, maar mag dat wel. Het is belangrijk dat ze de volgende dag wel weer gaat eten en drinken. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Na de sterilisatie moet de poes meerdere dagen binnen gehouden worden. Na 10-14 dagen vindt er een wondcontrole plaats. Houdt in de tussentijd ook zelf de wond in de gaten; bij twijfel over veel likken, zwelling of ontsteking plannen we eerder een controle in.  

Voedingsadvies 

Na de sterilisatie wordt de stofwisseling van de poes trager. Als hier onvoldoende op gelet wordt kan ze fors overgewicht ontwikkelen. Katten met overgewicht hebben een verhoogd risico op suikerziekte, hartaandoeningen, leververvetting, gewrichts-, huid- en blaasproblemen. Daarnaast bestaat er een groter narcose- en operatierisico. Het is daarom zeer belangrijk om na de sterilisatie de voeding aan te passen. Als u consequent bent met de voeding van de poes, dan hoeft ze na sterilisatie geen overgewicht te ontwikkelen. Soms betekent dit 10-20% minder voeding geven, of een speciaal dieet welke voldoet aan de voedingsbehoeften van de gesteriliseerde poes. Onze voedingsconsulenten kunnen u hierin van advies voorzien.  

 

 

 

© Vets & Pets 2019