De belangrijkste redenen voor sterilisatie van een teef zijn het voorkomen van kwaadaardige melkkliertumoren en baarmoederontsteking. Daarnaast wordt met sterilisatie de loopsheid tegengegaan. Sterilisatie van een teef gebeurt via een standaard snede in de buik of via een kijkoperatie.  

Loopsheid 

De teef wordt voor het eerst loops wanneer zij tussen de 6 en 18 maanden oud is. De meeste teefjes worden vervolgens twee keer per jaar loops. Een gemiddelde loopsheid duurt iets minder dan drie weken. De teef heeft bloederige uitvloeiing, waarbij de mate waarin per hond verschilt. Tijdens de loopsheid is de teef enkele dagen vruchtbaar; meestal in de tweede helft van de loopsheid.  

Door hormonen kan een teef die niet gedekt is ongeveer 7 tot 9 weken na de loopsheid toch verschijnselen van dracht vertonenZe bouwt een nest, vertoont ongewoon gedrag en er komt melk uit de tepels. Wanneer deze schijnzwangerschap de teef sterk beïnvloedt, kan een medicamenteuze behandeling noodzakelijk zijn. Daarnaast kan het hormoon progesteron bij niet-gesteriliseerde teefjes aanleiding geven tot het ontwikkelen van baarmoederontstekingmelkkliertumoren of suikerziekte.  

Preventie  

Om bovengenoemde redenen worden veel teefjes waarmee men niet wil fokken gesteriliseerdEr is geen loopsheid meer en schijnzwangerschap en baarmoederontsteking zijn uitgesloten. Als sterilisatie vroeg (voor de 2de loopsheid) uitgevoerd wordt is er daarnaast aanmerkelijk minder kans op het ontwikkelen van melkkliertumoren.  

Voor de teef bestaat er ook een prikpil, een hormooninjectie die eens per 3-5 maanden gegeven wordt om de loopsheid te onderdrukken. Dit hormoon verhoogt echter juist de kans op het ontstaan van een baarmoederontsteking en melkkliertumoren; dit is de reden waarom wij deze methode niet adviseren 

Sterilisatie  

Op de dag van operatie wordt de hond op afspraak nuchter gebracht, waarna ze later dezelfde dag weer naar huis toe magBij de sterilisatie worden via een snede in de buik de beide eierstokken verwijderd. Tegenwoordig kunt u ook kiezen voor de laparoscopische sterilisatie waarbij via een kijkoperatie de eierstokken worden verwijderd. Deze methode is kostbaarder maar wel minder belastend voor uw hond (zie ook onze informatiebrief). Alleen als de baarmoeder afwijkend is wordt deze ook verwijderd. De huid wordt onderhuids gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. De meeste teefjes zijn na enkele dagen weer goed fit, maar moeten de eerste tijd nog wel rustig gehouden worden tot de wond volledig genezen isNa 10-14 dagen vindt er een wondcontrole plaats. Om te voorkomen dat de hond aan de wond likt/bijt, kan ze een petshirt dan wel een kraag meekrijgen 

Leeftijd 

Wat betreft de leeftijd waarop uw teef het best gesteriliseerd kan worden, adviseren wij u om dit 3 maanden na de eerste loopsheid te laten doen. 

Nadelen 

  • Na de sterilisatie wordt de stofwisseling van de teef trager. Als hier onvoldoende op gelet wordt kan ze fors overgewicht ontwikkelen. Het is daarom zeer belangrijk om na de sterilisatie de voeding aan te passen. Soms betekent dit 10-20% minder voeding geven, of een speciaal dieet. Onze voedingsconsulenten kunnen u hierin van advies voorzien. 
  • In sommige gevallen kan bij gesteriliseerde honden urine-incontinentie optreden. Dit is gelukkig meestal goed te behandelen met medicijnen.  
  • De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderenEchter door hormoonveranderingen kunnen  sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.  
  • Het wegvallen van de vrouwelijke geslachtshormonen kan soms leiden tot een dunnere, doffere vacht; met name bij langharige rassen (zoals de Ierse Setter en de Cocker Spaniel). 

 

Uw dierenarts kan u adviseren bij de keuze over het steriliseren van uw teefje. Voor aanvullende vragen of het maken van een afspraak kunt u terecht bij uw Vets & Pets kliniek.  

 

© Vets & Pets 2019