Een gezond gebit is heel belangrijk. Bij ontstekingen in de mondholte kunnen bacteriën zich via het bloed door het lichaam verspreiden en in organen (b.v. hartkleppen, lever, nieren) tot ernstige problemen leiden. Hoe herkent u dit op tijd? Ontstekingen in de bek worden vergezeld door een niet-frisse adem, door tandplak en tandsteen, pijn bij kauwen en soms zelfs bloeden uit de bek. Naast halfjaarlijkse gebitscontroles om ontstekingen vroegtijdig op te sporen, is een goede mondhygiëne dan ook zeer belangrijk.

Saneren
In de eerste plaats is het zaak om ontstekingen, loszittende tanden en andere nare gebitsaandoeningen aan te laten pakken door uw dierenarts. Pas daarna heeft tandenpoetsen echt zin. Overleg dus eerst met uw dierenarts wat in uw situatie de beste manier is om het gebit van uw hond of kat schoon te krijgen en vooral te houden.

Mondhygiëne
Bedenk dat het fijn is als uw hond of kat een frisse bek heeft met mooie witte tanden, maar dat het voorkomen van kiespijn minstens zo belangrijk is. Dieren laten het heel vaak NIET merken dat ze kiespijn hebben! Wat kunt u zelf doen om het gebit van uw hond of kat schoon te houden en kiespijn te voorkomen? Een goede mondhygiëne draait om de bestrijding van tandplak. Tandplak is een dun slijmlaagje op de tanden en kiezen, bestaande uit speeksel, voedingsresten en bacteriën. Tandplak ontstaat –zelfs na volledige verwijdering!- al weer in 24 uur. Dit betekent dat we dagelijks aan tandplak-bestrijding en -voorkoming zullen moeten doen.

Mondhygiëne = tandplakbestrijding.

Welke middelen staan hierbij tot uw beschikking?

  • Dagelijks tandenpoetsen is zeer belangrijk. Tandenpoetsen is de Gouden Standaard bij de mondhygiëne. Begin bij uw hond of kat zo vroeg mogelijk met tandenpoetsen, want hoe jonger het dier, hoe gemakkelijker tandenpoetsen geaccepteerd wordt.
  • Daarnaast is het soort voer van belang. Brokken zijn beter dan zachtvoer, omdat door de stevige structuur tanden worden schoon geschraapt. Dental brokken bevatten bovendien stoffen die tandsteen doen oplossen. (bijvoorbeeld Hill’s T/D of Royal Canin Dental).
  • Tevens zijn er diverse producten op de markt die claimen een bijdrage te leveren aan de bestrijding van tandplak. Producten met bewezen effectiviteit tegen tandsteen en tandplak is de productlijn van Orozyme.

Orozyme producten
De Orozyme producten bevatten een gepatenteerd enzymsysteem dat bijdraagt aan de bestrijding van bacteriën en dus van tandplak en tandsteen. U moet deze middelen zien als een aanvulling op een goede mondhygiëne. Daarnaast bevatten de Bucco-fresh producten een extract van Algen. Deze algen (Ascophillum Nodosum) produceren een stof, die calcium bindt. Calcium is een wezenlijk bestanddeel van tandsteen. De algen verhinderen derhalve de vorming van nieuwe tandsteen en de reeds bestaande tandsteen wordt langzaam verweekt. Door kauwen op harde brokken zal de aanwezige tandsteen langzaam verdwijnen. Orozyme producten hebben ondertussen hun waarde in diverse proeven bewezen en wij bevelen ze dus van harte aan.

Orozyme® producten-overzicht:

Orozyme Bucco-fresh poederBucco fresh

Dit is een poeder met algenextract, dat over het voer wordt gestrooid.

Dosering: tot 10 kg 0,5-1 maatlepel; tussen 10-25 kg 1-2 maatlepel en zwaarder dan 25 kg 2 -3 maatlepels. Een potje is,-afhankelijk van gewicht hond of kat- voldoende voor 8, resp. 4 en 2 maanden.
Niet geschikt voor dieren met schildklierproblemen.

Orozyme enzymatische KauwstripsKauwstrips

Door het kauwen (mechanische reiniging!) wordt de natuurlijke werking van het speeksel versterkt door de Orozyme-enzymen (enzymatische reiniging!)
De kauwstrips zijn prima geschikt als beloning na het tandenpoetsen!
Als tandenpoetsen bij uw hond of kat echter geen optie is, is het aan te raden een kauwstrip te geven na de (avond-) maaltijd.
Niet geschikt voor dieren met overgewicht en/of allergieën.

Orozyme Bucco-fresh Dental Croqdental croq

Er bestaan twee maten Croqs. Honden tot 10 kg mogen 4-8 croqs van het kleine formaat. Honden tussen 10-25 kg mogen 2-4 en honden boven 25 kg 4-5 croqs van het grote formaat.
De Croqs zijn energiearm en dus geschikt voor dieren met overgewicht, maar niet voor dieren met allergieën.

Orozyme Enzymatische tandpasta

We hebben verschillende soorten tandpasta in huis. Smaken verschillen tenslotte!
Orozyme tandpasta is een tandpasta op basis van algenextract met moutsmaak.

Aquadyl

Orozyme Aquadyl

Ontsmettend mondwater voor door het drinkwater, met neutrale smaak.
Dosering: 10 ml/liter drinkwater.

Doordat dit product neutraler van smaak is, wordt het vaak beter geaccepteerd dan Vetaquadent.