Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk het “vullen van gaatjes” bij cariës, maar ook bij het afbreken van stukken van een tand of kies en bij aangeboren glazuurdefecten kunnen de elementen gerestaureerd worden. Bij aangeboren defecten kunt u denken aan de glazuurdefecten die ontstaan op de permanente tand bij een ontsteking bij de wortel van de ernaast liggende melktand of het onoordeelkundig verwijderen ervan (“Turner-tand”). Maar ook wanneer bijvoorbeeld de teef tijdens de dracht een hondenziekte infectie doormaakt, kunnen bij de aanleg van het gebit van de pups problemen optreden bij de vorming van het glazuur.
Het is tegenwoordig mogelijk om gaatjes bijna onzichtbaar te repareren. Vroeger werd daarvoor amalgaam gebruikt, wat de vulling een lelijk, donker uiterlijk gaf. Tegenwoordig gebruiken we meestal een zogenaamde composiet, dat is een kunststof die uithardt onder invloed van ultraviolet licht. Na het weg boren van het afwijkende glazuur en dentine wordt het tandweefsel met een ets en een bonding voorbereid en daarna wordt de restauratie aangebracht. Daarna wordt de vulling gepolijst, zodat tand en vulling naadloos in elkaar overgaan.
Het restaureren van tanden gebeurt uitsluitend onder narcose; een hond blijft tenslotte niet met zijn mond open zitten wachten tot de vulling klaar is… Het uiteindelijke doel is natuurlijk het behoud van de tand. Tanden waarvan het glazuur en dentine zijn aangetast zijn meer breekbaar; onderhevig aan verder bederf en veelal gevoelig. Dat restauratie daarnaast cosmetisch veel fraaier is, is daarbij mooi meegenomen.
Het is helaas niet mogelijk om afgebroken tanden weer met composiet in de oorspronkelijke lengte te herstellen. Door de hefboomwerking en de enorme krachten die er in de bek van de hond op tanden worden uitgeoefend, breken dergelijke opbouwen vrijwel altijd af. Meestal is het voor functioneel herstel ook niet nodig om de tand in zijn oude lengte te herstellen.
Indien dit toch door de eigenaar gewenst wordt, dan zou een metalen kroon hier eventueel een optie kunnen zijn.
1. Een gaatje in een kies in de bovenkaak van een hond. 2. Het gaatje is uitgeboord. 3. Het gaatje wordt ge-etst met ets-gel. 4. De zgn. “bonding” wordt aangebracht 5. Met composiet wordt het gaatje opgevuld 6. De composiet wordt met UV-licht uitgehard. 7. De vulling wordt gepolijst. 8. Het eindresultaat.