Het houden van vogels kan een fantastische en verantwoorde hobby zin, mits je gezonde dieren hebt en deze gezond kunt houden. Hiervoor is het belangrijk dat de vogels op een juiste manier verzorgd worden en dat de gezondheid goed begeleid wordt. Dit alles draagt ook bij aan het welzijn van de vogels. 

Voeding 

Een optimale voeding zorgt voor voldoende bouwstoffen, energie, vitamines en mineralen zodat een dier in goede conditie blijft en voldoende afweer heeft tegen ziekten. 

Papegaaiachtigen: 

De meeste ara’s, papegaaien en parkieten worden van oudsher gevoed met zaadmengsels. Een voeding die uitsluitend uit zaden bestaat is absoluut onvoldoende omdat het veel vet en onvoldoende eiwitten, vitamines en mineralen bevat. Als complete voeding kan de eigenaar eventueel mengsels maken van grof parkietenzaad, brinta en eivoer, aangevuld met een goed vitamine en mineralenmengsel. Het nadeel is echter dat vogels vaak selectief eten, waardoor ze nog steeds te weinig voedingsstoffen binnen krijgen. De voorkeur bestaat daarom uit pellet voeding als hoofdmaaltijd. Dit zijn standaardbrokken die alle voedingstoffen in exact de juiste hoeveelheid bevatten. Ze hebben per brokje dezelfde samenstelling dus vogels krijgen bij het eten van de brokjes daadwerkelijk alles binnenBekende soorten pellets zijn Harrison (High potency), NutribirdKaytee.en Zupreem. 

Naast de pelletvoeding mag u natuurlijk regelmatig versnaperingen aanbieden in de vorm van fruit, speciale snoepjes en wat zaad en noten voor de afwisseling. Het mag er echter niet toe leiden dat vogels daardoor de pellets niet meer of te weinig eten. 

Zangvogels en sierduiven: 

Deze vogels zijn vaak zaadeters. Ook hier geldt dat alleen zaadmengsels onvoldoende voedingstoffen bevatten voor een lang en gezond leven en zeker niet om mee te kweken. Het gebruik van eivoer, kruiden, vitamines en mineralen is noodzakelijk. In het kweekseizoen kun je ook dierlijke eiwitten geven in de vorm van wormen en insecten. Nutribird en Harrison hebben ook perfecte pelletvoeding voor deze vogels waardoor ze altijd een gebalanceerde voeding krijgenDit heeft, al dan niet gemengd met zaadjes, daarom onze voorkeur. 

Roofvogels: 

Roofvogels worden meestal gevoed met volledige prooidieren als muizen, ratten, konijnen, duiven en kuikens Als alles wordt opgegeten, krijgen ze een nagenoeg volledige voeding binnen. De problemen treden vooral op bij de jonge opgroeiende vogels, tijdens het jachtseizoen en bij dieren die alleen het vlees eten. Bij jonge vogels zien we door een tekort aan calcium en vitamine D3 afwijkingen aan skelet optreden. Door een vitamine A tekort zijn deze vogels bevattelijk voor een schimmel infectie van de luchtzakken (aspergillose). Tijdens het jachtseizoen worden de vogels vaak op een beperkt rantsoen gezet waardoor ze afvallen in lichaamsgewicht. Door de beperking in hoeveelheid voeding krijgen ze ook minder essentiële voedingstoffen en vitamines binnen. Het gevolg is dat de dieren gevoeliger worden voor ziekten. Als roofvogels alleen vlees eten (bijv. alleen de borstpier) krijgen ze een tekort van belangrijke bouwstoffen. Een toevoeging van vitamines en mineralen is absoluut noodzakelijk. Het advies is om dagelijks een vitamine en mineralenmengsel aan de voedseldieren toe te voegenLet op dat deze supplementen wel vers zijn want juist vitamines verliezen snel hun werkzaamheid. 

Lijsters en kraaiachtigen: 

Deze vogels, zoals de bekende beo en merels, kraaien en eksters zijn van nature alleseters. Ze worden vaak gevoerd met universeel voer, verschillende soorten insecten en wormen en ‘wat de pot schaft’. In principe kan dat goed gaan, alleen worden we nogal eens geconfronteerd met een leverziekte ten gevolge van ijzerstapeling. Vandaar dat deze dieren gevoed moeten worden met een ijzerarme voeding. Nutribird en Harrison hebben een uitgebalanceerde voeding voor de vogels waar de goede hoeveelheid voedingstoffen in een juiste verhouding, zonder dat deze teveel ijzer bevat. 

Verzorging 

De verzorging van een vogel bestaat uit vele zaken. Hieronder valt natuurlijk de huisvesting, het schoonmaken van het verblijf en een optimale voeding. Ook de vogels zelf moeten verzorgd worden. Het verenkleed is erg belangrijk voor vogels. Regelmatig sproeien en baden is fijn en gezond. Het is belangrijk om de snavel en nagels te controleren en deze zo nodig te knippen of vijlen. Ook de gezondheid moet met regelmaat bewust gecontroleerd worden. Door de bespiering op de borst te betasten kun je de voedingstoestand beoordelen. Ze moeten goed eten, goede ontlasting hebben en ademen zonder problemen.  

Voor papegaaiachtigen is aandacht en bezigheid enorm belangrijk. Deze vogels zijn namelijk erg intelligent. In de natuur zijn de ook de hele dag bezig met voedsel zoeken (dat staat immers niet klaar in een bakje), de rangorde bepalen, territorium verdedigen en ruzie maken, partner zoeken, nest bouwen, veren verzorgen en oppassen dat ze niet gepakt worden door een roofdier. Kortom, de hele dag zijn ze bezig. In onze omgeving hebben ze dit allemaal niet en dreigen de vogels zich te vervelen. Wij moeten daarom zorgen dat onze vogels lekker bezig gehouden worden. Maar dat betekent niet dat we ze moeten verwennen door ze hele dag hun zin te geven. Er zijn talloze speeltjes op de markt waar vogels zelfstandig mee kunnen spelen. Je kunt het voedsel verstoppen, ze  leren om iets te doen voor het eten en ook de huisvesting regelmatig veranderen of takken in de kooi zetten houdt het dier weer lekker bezigSamen met andere vogels huisvesten is een natuurlijke en fijne afleiding. Verder is het bezig zijn met je vogel en het natuurlijk gedrag het allerbelangrijkste. 

Huisvesting 

Papegaaiachtigen: 

Deze vogels vinden klauteren en klimmen en werken met de snavel erg belangrijk. Een ruime kooi die het mogelijk maakt om voldoende te bewegen en de vleugels uit te slaan is een eerste vereiste. Dit verblijf moet ingericht worden met zitstokken/takken van verschillende dikte. De bodem moet makkelijk schoon te maken zijn. Meerdere vogels dienen uiteraard in grote volières gehouden te worden met voldoende blokken om in te kunnen schuilen en eventueel nestelen. Voor het natuurlijk gedrag is het belangrijk dat huiskamervogels ook uit de kooi komen. 

Zangvogels: 

Zangvogels worden bij voorkeur paarsgewijs of in groepen in een volière of grote kooi gehouden. Voldoende ruimte om te vliegen en takken of stokken om op te zitten zijn noodzakelijk. Ze vinden het uiteraard fijn als er voldoende blokken of nestkastjes aanwezig. De verblijven moeten eenvoudig te reinigen zijn. 

Roofvogels: 

Roofvogels worden op verschillende manieren gehuisvest afhankelijk van het doel of gebruik. Ze kunnen in ruime volières gehouden worden, maar valkeniers zetten ze vaak in een spitshuis buiten op een blok of hoepel. Ze krijgen dagelijks hun lichaamsbeweging door ze te laten vliegen en te trainen voor de jacht.  

Hoe herken je een gezonde vogel? 

In  het algemeen kun je zeggen dat vogels elke dag moeten eten, drinken en ontlasting hebben. Als dat niet zo is, is er iets mis. Ze moeten verder attent zijn, aandacht hebben voor de omgeving en vlot bewegen. Als je ze goed bekijkt moeten ze, buiten de ruiperiode, een mooi en ‘strak’ verenkleed hebben, goed van kleur en de veren moet intact zijn. De snavel moet hard en goed op kleur zijn met een vorm die past bij de soort. De neusgaten moeten links en rechts gelijk en open zijn en de neusdoppen niet te schilferig of onregelmatig. De ogen moeten mooi open staan en helder zijn. Vogels moeten stevig op beide poten kunnen staan, de nagels moeten op de juiste lengte zijn en de huid en hoorn onbeschadigd. De vleugels mogen niet afhangen en mooi aangesloten tegen het lichaam gedragen worden. De ademhaling moet gemakkelijk gaan met een gesloten bek, zonder staartwippen of bijgeluid.  

Een jaarlijkse gezondheidscontrole door de dierenarts is verstandig. Bij het lichamelijk onderzoek beoordelen we de voedingstoestand aan de hand van de borstspier. We bekijken de huid, cloaca en de buik en luisteren naar het hart en de longen. Als de vogel het toelaat kunnen we in de bek kijken, deze moet schoon en licht vochtig zijn. 

Als vogels goed gehuisvest en verzorgd worden kunt u er jarenlang plezier van hebbenWe adviseren bij aankoop altijd een gezondheidscontrole bij één van onze dierenartsen. Afhankelijk van de soort kan dat bestaan uit een lichamelijk onderzoek, een ontlastingsonderzoek, bloedonderzoek en specifieke testen op virusinfecties. Neem bij twijfel over de gezondheid contact op met uw dierenkliniek. Ook voor papegaaien is het tegenwoordig mogelijk om een dierenzorgverzekering af te sluiten.