Uw kat kan verschillende vormen van ongewenst gedrag vertonen zoals bijvoorbeeld agressie, onzindelijkheid, geluidsoverlast of het vernielen van spullen. Wanneer het gedrag van uw kat door u als een probleem wordt ervaren, dan is een kattengedragsconsult wellicht uw oplossing!

 

Medische oorzaak

Voorafgaand aan een gedragsconsult zullen eerst medische oorzaken voor het gedrag moeten worden uitgesloten. Onderzoek door uw dierenarts, of in geval van onzindelijkheid het ter onderzoek brengen van urine of ontlasting naar een dierenkliniek, kan hierin meer duidelijkheid geven. Wanneer het probleemgedrag geen medische achtergrond heeft kunt u overgaan tot het kattengedragsconsult.

 

Werkwijze kattengedragsconsult

Het kattengedragsconsult wordt in de thuissituatie van de kat gegeven en duurt anderhalf uur. In  het gesprek met u wordt de oorzaak van het gedragsprobleem achterhaald en worden de mogelijke oplossingen behandeld. Vervolgens wordt er een duidelijk stappenplan opgesteld zodat u een plan van aanpak heeft waarmee het gedrag van uw kat te veranderen is. Dit plan van aanpak is bedoeld als handleiding, maar ook om het (probleem)gedrag van uw kat te begrijpen en te verklaren.

 

Vragenformulier

Om een goed beeld van het probleem van uw kat te krijgen wordt u voorafgaand aan het consult verzocht om een vragenformulier in te vullen. Er bestaan helaas geen kant-en-klaar oplossingen; elke kat en elke leefomgeving is anders. Met uitgebreide achtergrondinformatie is de oplossing van het probleem sneller bereikt.

 

Informatie verzamelen

Een waardevolle informatiebron is het filmen van het probleemgedrag van uw kat ter verduidelijking van het probleem, dit kan met een videocamera maar eventueel ook met uw mobiele telefoon. De lichaamshouding en de gezichtsuitdrukkingen van uw kat geven namelijk veel informatie over de kat op het moment van het probleemgedrag. Ook is het zinvol om een dagboekje bij te houden met informatie over het probleem. Bijvoorbeeld hoe vaak, wanneer, waar en in welke situatie het probleem zich voordoet. Hiermee kan het gedrag van uw kat nog beter worden bekeken en geanalyseerd.

 

Kattengedragstherapeute Evelinda Smit

Evelinda Smit, paraveterinair en gediplomeerd kattengedragstherapeute – aangesloten bij Tinley – kan u dan ook gedegen advies geven over het gedrag van uw kat. Voor informatie over de tarieven voor een gedragsconsult aan huis met uitgebreid verslag en 2 maanden begeleiding als nazorg kunt u de website van Tinley raadplegen of bel Evelinda via 0162-690010. Zie www.tinley.nl voor meer informatie over gedragstherapie.

 

Interesse?

Omdat Evelinda tevens werkzaam is als paraveterinair bij de Vets & Pets dierenkliniek Tussen Mark en Amer kunt u haar overdag bereiken op telefoonnummer 0162-690010. Deze kliniek werkt nauw samen met dierenkliniek de Langstraat en dierenkliniek de Baronie.

Of stuur een mail naar evelinda@tinley.nl.

 

*bron tekening: boek ‘Begrijp ik mijn kat?’ Nicky Gootjes/ Sonja van der End