emsim-leptospira-interrogans-03
Leptospirose L4, 
meer dan ziekte van Weil

 

Als hondeneigenaar laat u uw hond jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil. Maar wist u dat de ziekte van Weil slechts één van de verschijningsvormen van de complexere ziekte Leptospirose is? In deze brief leest u meer over alle vormen van Leptospirose en hoe u uw hond hiertegen veilig beschermt.

 

 

 

Leptospirose – verschillende varianten

Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij honden en andere dieren kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste en beruchtste, maar ook andere verschijningsvormen van Leptospirose zijn beschreven. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet zoönose) is een goede bescherming tegen Leptospirose noodzakelijk.

 

Hoe ziet Leptospirose eruit?
Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes of de slijmvliezen het lichaam van de hond binnendringen. In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot algemene ziektesymptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het ziektebeeld kan ook verergeren waarbij de hond uitgeput raakt, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, gaat hoesten, diarree krijgt en ernstige nierproblemen ontwikkelt. Een hond met Leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie vaak een dodelijke afloop.

 

Hoe treedt besmetting op?
Via urine scheiden geïnfecteerde honden leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van leptospiren in het milieu. Elke hond kan besmet raken met leptospiren, zowel in de stad als op het platteland. Bijna elke hond eet wel eens gras of zwemt graag. Op zulke momenten komt de hond in contact met leptospiren. Door jaarlijks te vaccineren bouwen honden de noodzakelijke weerstand op en vermindert de kans dat uw hond ziek wordt.

 

Nieuwe varianten leptospirose in opkomst
Tot voor kort veroorzaakten vooral de twee serogroepen: Canicola en Icterohaemorrhagiae ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Steeds vaker echter, worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen behorend tot de serogroepen Australis en Grippotyphosa. De huidige vaccins beschermen hier niet tegen.

 

Bredere bescherming noodzakelijk
Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe serogroepen van Leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar: Nobivac L4.
Dit vaccin biedt wel immuniteit tegen de vier belangrijkste typen Leptospirose die in Europa voorkomen, te weten Canicola, Icterohaemorrhagiae, Australis en Grippotyphosa.
Het vaccin kan worden gebruikt in plaats van de huidige L2 vaccins en kan worden toegediend vanaf een leeftijd van zes weken maar we geven de eerste enting vaak pas op een leeftijd van 9 weken, gevolgd door een herhalingsvaccinatie vier weken later. Het vaccin biedt 12 maanden lang bescherming. Volwassen honden, die voor het eerst worden gevaccineerd met het nieuwe vaccin Nobivac L4, dienen een eenmalige herhalingsvaccinatie (booster) te ondergaan na 4 weken.
Behalve immuniteit vermindert het vaccin de uitscheiding van leptospiren via de urine en daarmee het risico van besmetting van hond op hond, of van hond op mens.
Als u meer wilt weten over Leptospirose-vaccinatie bij uw hond, vragen wij u contact op te nemen met uw dierenkliniek. Wij zijn graag bereid om u meer informatie te geven

 

Nobivac® L4 samengevat:

  • Brede bescherming tegen leptospirose (4 serogroepen)
  • Vermindert zowel de kans op infectie als uitscheiding via de nieren (voorkomt ontstaan van dragers)
  • 12 maanden bescherming
  • Kan al vanaf 6 weken leeftijd worden toegediend
  • Mag ook tijdens de dracht worden toegediend
  • Geïnactiveerd vaccin zonder adjuvans
  • VacciPure-technologie
  • Diervriendelijker door kwaliteitscontrole zonder hamsterchallenge
  • Maakt vaccineren volgens richtlijnen mogelijk
  • Maakt vaccineren op maat mogelijk