Longwormen zijn kleine wormen die zich verplaatsen door de longen van een hond of kat. Door deze verplaatsingen beschadigen zij het longweefsel. Dit kan op een bepaald moment gezondheidsklachten geven bij uw huisdier. Een besmetting met longworm kan ook opgelopen worden in Nederland. Met deze brief willen wij u daarom meer informatie geven over wat deze ziekte inhoudt.

Besmetting
Honden of katten besmetten zich in door het opeten van larven. Meestal gebeurt dit per ongeluk tijdens het eten van slakken, kikkers, muizen of vogels. De opgenomen larven ontwikkelen zich in het lichaam tot volwassen worm.

Symptomen
De verschijnselen van een longworm infectie kunnen erg uiteen lopen. Sommige dieren lijken weinig last te hebben, anderen worden ernstig ziek. Verschijnselen kunnen bijvoorbeeld zijn:
– Hoesten
– Benauwdheid
– Flauwtes
– Sloomheid en een slechte conditie
– Stollingsproblemen waardoor bloedingen in de huid, slijmvliezen en longen kunnen ontstaan
– Neurologische afwijkingen (zenuwuitval)

Diagnose
Op röntgenfoto’s van de borst kunnen aanwijzingen te zien zijn voor een longworm infectie. De definitieve diagnose wordt gesteld door de larven van de longwormen aan te tonen in de ontlasting. Ook kunnen de larven gevonden worden na onderzoek van een longspoelsel. Voor sommige longwormen bij de hond is ook bloedonderzoek mogelijk.

Behandeling
Als er longworm bij uw dier is vastgesteld zullen we specifieke ontwormingsmiddelen inzetten om de longwormen te doden. Tijdens de behandeling kan het mogelijk zijn dat de symptomen (tijdelijk) erger worden als er veel wormen tegelijk sterven in de longen. We moeten uw dier daarom goed in de gaten houden; neem bij twijfel altijd contact op met uw Vets & Pets kliniek.

Twee weken na de behandeling zal ontlasting van drie opeenvolgende dagen nagekeken worden om te controleren of de behandeling goed is aangeslagen en de longworm volledig verdwenen is. Honden en katten die geen hele ernstige symptomen van de infectie hebben kunnen hier meestal van herstellen. Wel kan het lang duren voor de infectie volledig bestreden is, regelmatige controle is daarom belangrijk.