Polycystic Kidney Disease of PKD is een aandoening waarbij meerder cystes gevuld met vocht zich vormen in de nier. Deze cystes zijn aangeboren maar worden gedurende het leven groter tot dat ze het normale nierweefsel vervangen en uiteindelijk zorgen voor nierfalen.

 

Wat is PKD precies?
PKD is bij katten een erfelijke aandoening waarbij zich cystes vormen in het normale nierweefsel. Met name bij de Pers, de Exotic Shorthair en de Britse Korthaar wordt het gezien, alhoewel er ook andere rassen zijn waar het bij voorkomt. PKD is het resultaat van een enkel autosomaal, dominant gen. Dit betekent dat elke kat die PKD heeft drager is van het gen en dat elke kat die drager is van het gen, dit doorgeeft aan zijn of haar kinderen. Elke kat die PKD heeft moet dus uitgesloten worden van de fokkerij.


Hoe stellen we de diagnose PKD?

De diagnose van PKD kan op 2 manieren worden gesteld; Een gentest kan gedaan worden middels bloed of een swab van wangslijmvlies. Ook is het mogelijk de diagnose te stellen door middel van echografie. In jonge katten is het belangrijk dat een ervaren echoscopist het onderzoek uitvoert omdat de cystes dan moeilijk te vinden zijn. De echo wordt uitgevoerd zonder narcose terwijl de kat op een kussentje ligt.


Wat is de prognose voor een kat met PKD?

Helaas is er geen behandeling voor PKD mogelijk. Uiteindelijk ontwikkelen alle katten met PKD nierfalen. Hoe snel PKD uitmondt in nierfalen is van tevoren niet te zeggen. Sommige katten met PKD krijgen al heel jong nierfalen, anderen krijgen geen nierfalen of pas heel laat in het leven. Als een kat nierfalen ontwikkelt kunnen we met medicijnen proberen de nierfunktie te ondersteunen. Middels speciale dieetvoeding kunnen we de nieren proberen te ontzien. In ernstigere gevallen kan het nodig zijn de kat op te nemen en aan een infuus te leggen.