oormijt

 

Wanneer u zojuist een leuke nieuwe pup of een superlief kitten heeft aangeschaft kan het gebeuren dat het u opvalt dat ze veel jeuk hebben aan de oortjes. In eerste instantie denkt u dat het bijvoorbeeld van de halsband afkomstig is, maar wanneer de klachten aanhouden zou daar ook zomaar eens een andere oorzaak voor kunnen zijn…

 

 

 

 

 

Achtergrond

De oormijt (in het Latijns: Otodectes cynotis) bevindt zich namelijk op het huidoppervlak van de gehoorgang bij zowel de hond als de kat. Met name kittens, maar ook pups kampen het meest met een oormijt infectie. Volwassen honden en katten kunnen de oormijt bij zich dragen, maar hoeven dan niet direct klachten te vertonen (symptoomloos drager genoemd). Oormijten zijn besmettelijk en worden via direct contact van dier op dier overgedragen. De ontwikkeling van ei tot volwassen oormijt bedraagt 3 weken.

 

Symptomen

Belangrijke klachten zijn een grote hoeveelheid bruin tot zwart oorsmeer in 1 of beide gehoorgangen en heftige jeuk rondom de oren. Een oorontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich in het oorsmeer mengen, met pusserige oren en rode oorschelpen tot gevolg.

 

Diagnose

Door middel van het inbrengen in de oren van een oorkijker (otoscoop) kunnen we kleine bewegende witte speldenknopjes zien wanneer de oorkijker “opgewarmd” is, typisch voor de oormijt. Ook kan oorsmeer worden afgenomen met behulp van een swab of wattenstaafje en onder de microscoop worden bekeken, waarna de oormijten goed te herkennen zijn, omdat deze door het beeld kruipen.

 

Behandeling

Een oormijt infectie is goed te behandelen door middel van een spot-on (pipetje in de nek, voor meer informatie over welke middelen er voor handen zijn kunt u bij onze praktijk terecht ), welke na 3-4 weken nogmaals toegediend moet worden. Tevens is het belangrijk om het oorsmeer op te lossen door middel van een oorreiniger. Wanneer het oor of beide oren al ontstoken zijn moet er nog een extra antibacteriële zalf in het oor worden toegediend.
Heeft u meerdere dieren in huis, dan moeten deze sowieso met een spot-on behandeld worden om verdere infectie te voorkomen, ook al hebben deze zelf geen klachten. Kom altijd op controle om zeker te weten dat de oormijt infectie volledig bestreden is en uw huisdier weer zonder jeukklachten door het leven kan.